София светкавично приключва сделката за Общинска банка

Ден след като БНБ осветли, че Жоро Инса е осигурил парите, договорът е факт

София светкавично приключва сделката за Общинска банка

Само ден, след като Българската народна банка (БНБ) обяви, че одобрява продажбата на Общинска банка, Столичната община сключи договора с мистериозния купувач от Лихтенщайн. Договорът е факт и въпреки притесненията около появилата се информация, че плащането по покупката в размер на 46 млн. лв. е осигурено от българската петролна компания "Инса ойл“ на бизнесмена и спонсор на ГЕРБ и БСП Георги Самуилов, известен в Пловдив като Жоро Инса.

"Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции подписа днес договора за продажбата на 67.64 % от акционерния капитал на "Общинска Банка“ АД с купувача "Новито Опортюнитис Фонд АгмвК“, съобщиха от институцията в петък.

Парите са осигурени от Жоро Инса

Междувременно, в четвъртък БНБ съобщи, че одобрява сделката за продажбата на мажоритарния дял в Общинска банка на лихтенщайнския фонд "Новито Опортюнитиис Фонд АгмвК", който е собственост на друго лихтенщайнско дружество - "КАИАК Фонд Мениджмънт АГ".

Разрешението на сделката било дадено след анализ на документацията, допълнително събрана информация и проучване на ДАНС, без обаче да се съобщава кой е действителният собственик на купувача.

От съобщението на БНБ изненадващо стана ясно, че основен участник в сделката е българската петролна компания "Инса ойл", която е осигурила финансирането на стойност 46 млн. лв. Преди няколко месеца лихтенщайнският фонд "Новито" е емитирал дялови книжа, които са били закупени от "Инса ойл" с цел покупката на Общинска банка, но те не дават право на глас. Петролната компания все пак може да получи право да взема решения в управлението на трезора, но за целта трябва да се мине през нова процедура на одобрение от БНБ.

Собственик на "Инса Ойл" е пловдивският бизнесмен Георги Самуилов, известен в Пловдивско като Жоро Инса. Кариерата му тръгва от "Мултигруп", където е финансов директор на групировката на убития Илия Павлов през 90-те години на миналия век. Компанията на Самуилов многократно е била обект на проверки и разработки от страна на НСБОП и митниците заради предполагаеми злоупотреби с горива, особено докато начело на тези звена бе покойният Ваньо Танов. Впоследствие Самуилов похвали, че е спечелил всички подобни дела срещу фирмата си. Георги Самуилов има и хотели по Черноморието, а в интервю от 2011 г. се бе похвалил, че е бил спонсор и на ГЕРБ, и на БСП.

Сделката още не е финализирана

"Подписаният в петък договор не финализира процеса по сделката за Общинска банка. Предстои купувачът да плати останалите 80% от цената на акциите и тогава те ще бъдат джиросани“, уточниха от столичната агенция за приватизация.

Оттам добавиха, че купувачът се задължава в срок от 5 години след прехвърлянето на пакета от акции Общинска банка да запази седалището си в България. Ако това не се спази, е предвидена неустойка от 50% от цената по сделката.

За същия период трябва да се гарантира запазването на основния предмет на дейност. При нарушение на това изискване предвидената неустойка е в размер 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение.

Купувачът се задължава в срок от 5 години да не допуска поставяне на банката под особен надзор или отнемането на банковия лиценз. Предвидената неустойка също е размер на 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение.

"Новито Опортюнитис“ трябва да изпълни и разработените от него стратегии за интегриране и управление, за финансова стабилност и подкрепа, подробен бизнес план за развитието на банката, както и да изпълни програмата за заетост и план за развитие на отношенията и услугите на банката със Столичната община. Всяко нарушение на заложените предварителни условия е обвързано със санкции“, пише още в съобщението на общинската агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?