Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

София свива парите за инфраструктура заради драстичен спад на приходите

Бюджетът на столицата ще се прекроява отново след няколко месеца заради кризата

1 коментар
Сн. БГНЕС

Бюджетът на Столичната община беше намален с близо 23.64 млн. лева в четвъртък по решение на Столичния общински съвет. Намаляването на средствата ще се отрази основно на инвестицииите на общината в инфраструктура – изграждане, ремонт поддържане на улици, паркове, общински сгради. Парите за инфраструктура на общината бяха намалени с над 20 млн. лева с отлагането на част от проектите, планирани за тази година. За някои от тях това е поредна отсрочка.

Основната причина за свиването на разходите на най-голямата община в страната е драстичният спад на приходите, които от местната власт обясняват с ограниченията покрай коронавируса и икономическите последици от тях.

В същото време управляващите общината заявяват, че сегашната актуализация на бюджета е консервативна, ново прекрояване на финансите ще се наложи в средата на годината, а кризата може да продължи и през 2021 г., когато трябва да се търсят алтернативни източници на финансиране за общинските проекти.

Промяната в бюджета не беше подкрепена от опозицията от "Демократична България", БСП и независимият общински съветник Борис Бонев. Аргументите им варират от това, че предлаганата промяна във финансовия план е нереалистична през това, че тя не отразява мерките за подкрепа на икономиката и общинските структури, гласувани само преди седмици, до това, че орязването на парите засяга основно инфраструктурата и общинските инвестиции в строителството.

Драстичен спад на приходите

От седмици кметът Йорданка Фандъкова говори за нуждата от свиване на бюджета на местната власт заради драстичен спад на приходите. В четвъртък тя обясни пред съветниците, че за първите 4 месеца на годината постъпленията в бюджета на София са с 90 млн. лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Това прави около 30% срив в постъпленията, които през този период на 2019 г. са били около 300 млн. лева. 

Част от намалението на приходите се обяснява с отсрочването на плащането на местни данъци и такси и се очаква все пак в следващите месеци тези приходи да постъпят в общинския бюджет. Въпреки това обаче местната власт предвижда на този етап намаление на основни пера от собствените приходи като данъка върху придобиването на имущество, този върху автомобилите, както и такса смет.

"Според икономистите, с които се консултираме, е възможно този спад да продължи и през 2021 г., тъй като кризата ще има отражение върху икономическия живот на столицата по-дълго време. Затова е много важно да планираме правилно и внимателно на всеки етап – така че да продължим да инвестираме в града и да не допуснем дефицит", коментира Фандъкова и добави, че според икономистите, с които общината работи, дори и ревизираната сега бюджетна прогноза е доста оптимистична.

"Залагаме спад от 12.1 млн. лв. на данъчните приходи. В това число - намаление на данъка от възмездно придобиване с 8 млн. лв., с 3.5 млн. лв. на данъка върху превозните средства,с 600 хил. лв. - на туристическия данък", припомни Фандъкова.

Приходите от такси бяха орязани с 11.3 млн. лева по предложение на администрацията. Най-съществен спад се очаква от таксата за детски градини и ясли – 3.9 млн. лева. По това перо на практика в момента няма постъпления, тъй като от края на миналата година в София се плаща такса само за дните, в които детето ходи на градина или ясла. В извънредното положение забавачките са затворени и такси не се плащат.

С 2.6 млн. лв. по-малко се очаква да са приходите от такса смет. С 1.4 млн. лева бяха намалени постъпленията от таксите за ползване на тротоарно право и пазари, тъй като част от бизнесите в столицата бяха освободени от това задължение за времето на извънредното положение.

За сметка на инфраструктурата

За да компенсира свиването на приходите, местната власт отлага част от проектите, които трябваше да се изпълняват през тази година. Близо 13 млн. лева от свиването на разходите засяга т. нар. инвестиционна програма на общината, в която е заложено изграждането на нови обекти или основният ремонт на съществуващи такива. 

Сред отложените проекти са такива за ремонт на улици по кварталите, за обновяване на парка "Заимов" и градината "Св. Георги", за изграждане на обекти, свързани с отпадъците. За поредна година няма да започне отлаганият от доста време ремонт на транспортния тунел при НДК, който трябваше да "върне" вече 10-годишното временно трамвайно трасе по бул. "Скобелев" под земята.

Няма да стартира и ремонтът на минералната баня в Горна баня.

Според Фандъкова решението кои проекти да се отложат е взето на базата на това дали работата по тях реално може да започне бързо, или има процедурни пречки пред стартирането им. Отложени били инвестиции заради все още течащи отчуждителни процедури, липса на готови проекти или нужда от препроектиране на вече одобрени такива.

Според нея обаче се запазват парите за "стратегически" обекти като развитието на метрото, изграждането на т. нар. вътрешен ринг от булеварди, който трябва да изведе трафика извън центъра, връзките със Северната скоростна тангента. Непокътнати на този етап са и планираните предварително средства за строителство и ремонт на детски градини, инвестициите в общински болници и ДКЦ.

Текущите разходи на местната власт се свиват с 13.3 млн. лева. И тук обаче основният дял се пада на инвестициите в инфраструктура. Повече от половината от тази сума идва от орязването на парите за поддържане, кърпене и асфалтиране на вътрешнокварталните улици. Засегнати са също инвестиции в спортни площадки. Намаляват се разходите за издръжка на детските градини, но те са драстично свити за времето, в което забавачките не работят.

Предлага се и увеличение на средствата по някои пера. С 3 млн. лева нараства резервът за непредвидени разходи, който би трябвало да позволи гъвкавост на администрацията при бърза промяна на ситуацията заради коронавируса. По предложение на групата на "Патриоти за София", които са неофициален коалиционен партньор на ГЕРБ/СДС в общинския съвет, нарастват и с 1 млн. лева парите за видеонаблюдение. Целта била подобряване на пътната безопасност.

Фандъкова на няколко пъти повтори, че сегашната актуализация на бюджета е оптимистична и ново преразглеждане на финансите ще има в средата на годината. Тогава се очаква да се увеличат парите за градския транспорт, който по оценки към момента ще има нужда от допълнително 10 млн. лева. Причината е спадът на приходите от неработещите зони за платено паркиране и от намалелите продажби на билети и карти за градския транспорт. 

Подводни камъни

Очаквано опозицията не подкрепи идеите на управляващите за промени в бюджета.

Аргументът на "Демократична България" беше, че предложената от администрацията актуализация е нереалистична.

"Естествено предложената от кмета актуализация няма да бъде последна. Никой не иска това от нея. Както и преди 3 месеца твърдяхме обаче, бюджета трябва да бъде реалистичен. Не виждам това по определени пера. Както и да се развие кризата, спадът на приходите от данък възмездно придобиване едва ли ще бъде само с 8 млн. лева. Същото се отнася и за туристическия данък и дивидентите. Отсега трябва да се мисли за План В и план С", коментира съветникът от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев.

Според БСП основна слабост на предложените промени във финансовия план на столицата е това, че те не отразяват гласуваните само преди седмици мерки за подкрепа на ключови системи като здравеопазването. В същото време се режат разходи за вътрешноквартални улици, а "влизането в кварталите" беше сред основните приоритети в предизборната кампания на Фандъкова. "Орязването на 7 млн. лева за текущи ремонти не е отлагане на проекти. Тези средства няма да бъдат наваксани, а това означава, че лунният пейзаж, дупките и прахолякът по улиците ще останат и тази година", коментира Милка Христова от БСП.

Георги Георгиев от ГЕРБ отговори, че въпреки намалението на средствата по това перо, парите за пълнене на дупки остават повече в сравнение със заложеното през 2019 г.

"Не мога да подкрепя актуализацията, както не подкрепих и бюджетът, който е неамбициозен и не залага реформи", заяви независимият общински съветник Борис Бонев. Той критикува решението свиването на разходите да е основно за сметка на инфраструктурата, тъй като според него именно инвестициите в строителството били ключови за излизането от кризата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. ferdi1
    #1

    Слабото управление на столицата вече повече от 10г. дава резултат. Управляващите реагират първосигнално и спират проекти засягащи удобството на гражданите. Така столицата ни ще затвърди липсата на развитие, управленски идеи и креативност. Насърчаваха частния бизнес по време на карантината да прави ремонти и подобрения със “тлъстинката” тя обаче се оказ единствено в шкембетата на оялите се политици! Пари няма за нищо и столична община го доказва. Така е като в края на всяка година, харчите за глупости

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.