София търси инвеститор за 8 микро ВЕЦ-а по водопроводите

Поръчката се чака с огромен интерес и вещае поредния сблъсък между лобитата в общината

София търси инвеститор за 8 микро ВЕЦ-а по водопроводите

През тази година ще направим всичко възможно за да бъде обявена поръчката за избор на инвеститор за изграждането на 8 малки водноелектрически централи (ВЕЦ) по довеждащи водопроводи на “Софийска вода”, съобщи главният архитект на столицата Петър Диков пред Mediapool. По думите му в момента се правят подробните устройствени планове за шест от подходящите осем места за ВЕЦ-ове с мощност до 500 kW.

Поръчката се очаква от бизнеса с огромен интерес повече от четири години, защото тези централи работят по 24 часа, 365 дни в годината и потенциалът им се използва на 100 процента, без да зависи от атмосферни условия както другите ВЕЦ-ове. "Това са бързи пари от въздуха срещу малки инвестиции”, както се изразиха експерти в бранша.

 

Предишният Столичен общински съвет (СОС) не успя да пусне поръчката поради сблъсък на различни интереси. Неофициално се твърди, че бившият председател на СОС Андрей Иванов е свързан с проекта и е лобирал за определен инвеститор. Иванов беше сменен от председателския пост в началото на годината, без да стане ясна причината за отстраняването му.

 

В медиите излезе информация, че голяма чужда компания се е оплакала пред премиера Бойко Борисов за оказан натиск върху нея, като се спекулираше с цената на водата. Общински съветници от ГЕРБ обаче индиректно потвърдиха пред Mediapool, че ако документите за избор на инвеститор на мини хидроцентралите бъдат внесени в СОС, водеща няма да бъде комисията по инженерна инфраструктура, както би трябвало да бъде, а стопанската, където Иванов стана член, след смяната му от председателския пост. Андрей Иванов не беше открит за коментар от Mediapool.

 

Веолия вода”, която е концесионер на софийската ВиК-мрежа, има интерес към проекта, казаха от компанията за Mediapool. Дружеството “има готовност за обсъждане на темата и да установи вижданията и желанието на другия участник в концесията – Столична община”, се казва в отговора на “Веолия вода”. В него е посочено още, че чуждата компания е заинтересована да повишава ефективността си чрез производството на хидроелектроенергия, с която да се захранват съоръженията за пречистване на вода. “"Софийска вода" би била много удовлетворена, ако оползотвори съществуващите възможности”, е посочено в отговора.

 

Освен концесионера “Веолия” в надпреварата се очаква да се включат и редица български бизнесмени. Неофициално се споменава Гриша Ганчев чрез енергийния си холдинг “ВЕЦ – Енергия Холдинг”, който в момента довършва такива обекти в Благоевград. Ганчев не беше открит за коментар. Депутати от ГЕРБ също проявяват интерес към изграждането на малки ВЕЦ-ове, стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по околна среда.

 

Пари от въздуха

 

Използването на потенциала на водопроводната мрежа за производство на електроенергия е огромен. Тези ВЕЦ-ове се изграждат на довеждащите водопроводи, като се монтират малки турбини, които използват енергията от свободно падащата водата за производство на ток, който после се продава на НЕК. Сега тази безплатна енергия се излива във въздуха, обясниха ситуацията експерти в бранша. Образно казано това е казанчето в тоалетната ти да произвежда ток.

 

В София подходящи са осем места за изграждане на малки хидроцентрали (виж карето). За две от тях обаче има реституционни претенции и собствеността не е изцяло на общината, каза зам.-кметът по строителството Ирина Савина. За останалите шест е възложено да бъдат направени подробни устройствени планове.

Подходящите места за мини ВЕЦ в София

МВЕЦ Бистрица 1 - ПСПВ Бистрица (в.з. “Малинова долина”, район “Витоша”)

МВЕЦ Бистрица 2 - Довеждащ водопровод от ПСПВ Бистрица (в.з. “Симеоново”, район “Витоша”)

МВЕЦ Малина 1 - Довеждащ водопровод от ПСПВ Бистрица (кв. “Малинова долина”, район “Студентски”)

МВЕЦ Колежа - Резервоар Колежа (кв. “Малинова долина”, район “Студентски”)

МВЕЦ Модерно предградие - Резервоар Модерно предградие (кв. “Красна поляна”, район “Красна поляна”)

МВЕЦ Бояна - Резервоар Бояна (в.з. “Бояна”, район “Витоша”)

МВЕЦ НУШ Симеоново - Резервоар НУШ Симеоново (кв. „Драгалевци”, район „Витоша”)


Източник: “Софийска вода”

Турбините, които се монтират на подходящите места, са с мощност от 20 до 700 kW в зависимост от водата, която преминава. Според инсталираната мощност инвестицията в една мини ВЕЦ излиза от 600 хил. лв. до 2 млн. лв. Това означава, че за изграждането на 8-те хидроцентрали ще са необходими около 10 – 15 млн. лв.

Идеята е общината сама да ги направи, като се търси европейско финансиране за изграждането им, а след това с конкурс се избере оператор, който да ги експлоатира, каза Савина. Чрез еврофондове обаче такива проекти не се финансират. Савина все пак допусна възможност хидроцентралите да бъдат изградени и от частен инвеститор.

 

Общината няма пари и за да не се пилее този ресурс във въздуха, ще търсим частен инвеститор, каза арх.Диков.

 

Решението за това трябва да бъде взето от Столичния общински съвет. В управляващата ГЕРБ обаче няма единно мнение по въпроса кой да строи хидроцентралите – общината или частник. Решението зависи от анализа, който трябва да ни бъде представен, каза Иван Илиев, председател на инженерната комисия в СОС пред Mediapool.

 

Опитът в Европа

Обичайна практика в Европа е операторът на водоснабдителната и канализационна мрежа да изгражда подобни съоръжения и да оползотворява потенциала на енергията на водния ресурс, казаха от “Веолия вода”.

 

Като екологично ориентирана “зелена компания” “Веолия вода” се стреми да произвежда електроенергия и да използва водопроводите, като монтира турбини с мощност средно около 200 kW. В Европа “Веолия вода” експлоатира няколко подобни съоръжения – по две хидроцентрали във Франция, Германия и Чехия.

 

Българският опит е по-различен. В момента единствено на територията на ВиК-Бургас има изградени такива мощности.

 

Подобни съоръжения се правят и на територията на ВиК-Благоевград. Там това става на принципа на публично-частното партньорство чрез познатата схема – водният оператор участва с апортна вноска, а инвеститорът “ВЕЦ Енергия Холдинг” на Гриша Ганчев влага около 10 млн. лв. в строящите се сега осем малки ВЕЦ. Инвестицията се забави заради обжалването на конкурса за избор на частния партньор.

 

Целта на произведената електроенергия от въздуха е с получените средства да бъдат инвестиране за обновяване на ВиК мрежата и да се предоставя услугата на поносима цена, стана ясно по време на дебата в парламентарната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?