София търси инвеститори за изграждане зарядни станции за електромобили

София търси инвеститори за изграждане зарядни станции за електромобили

Столичното кметство ще отдаде 25 терена на инвеститори за изграждане на 50 зарядни станции за електрически автомобили. Това стана ясно от решение на Столичния общински съвет, с което бе открит конкурсът за отдаване на части от имоти - публично общинска собственост за поставяне на станциите.

В момента в столицата са регистрирани около 350 изцяло електрически автомобили. Зарядните станции ще са основно в рамките на синя и зелена зона, като има няколко локации, които са в крайните квартали на града - основно около районните администрации.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви във Фейсбук инициативата, но без да уточнява в какъв срок ще бъде завършен проектът.

"Изграждането на зарядна инфраструктура е част от мерките за намаляване на вредните емисии във въздуха с осигуряване на условия за електрически автомобили. По последни данни в София са регистрирани 350, като само в последната половин година са новорегистрираните електромобила са 100. Конкурсът за изграждането на зарядни станции ще се проведе по одобрените схеми от главния архитект с 25-те локации на публична общинска собственост", написа Фандъкова във Фейсбук.

Местата, където ще са новите зарядни станции за електромобили в София

В края на миналата година Столичният общински съвет прие план за израждане на 64 зарядни станции на територията на града, като одобри и техните локации, но осъществяването на проекта така и не започна тогава.

Едновременно с това кметът на София обясни, че до края на годината ще бъдат пуснати в движение първите 20 електробуса, които бяха купени през тази година за градския транспорт.  Пред следващата година ще пристигнат и 13 нови трамвая, които ще обслужват линия №5 от Съдебната палата до "Княжево".

Споделяне

Още по темата

Още от България