София търси най-добрата идея за преустройство на района около Централна гара

София търси най-добрата идея за преустройство на района около Централна гара

Столичната община обяви архитектурен конкурс за нов облик на зоната около Централна гара в София. Идеята е тя да се превърне във вторичен градски център. Трябва да се намери решение за подобряване на достъпа до тази част на София, какви точно да са функциите ѝ и как да се реорганизират пространствата там, за да се използват пълноценно и да привличат повече хора.

Конкурсът е част от четвъртото  издание на Европейските награди за българска архитектура VIZAR. Класираните на първите три места проекти ще получат парични награди - 10 000 лева за първо място, 5000 лева за второ и 3000 лева за трето. Идеите ще бъдат показани на изложба от 5 до 10 юни в Националната художествена галерия.

Конкурсът за преустройството на района около Централна гара беше анонсиран от главния архитект на София Здравко Здравков в края на миналата година. Според него тази част от града има неизползван потенциал и трябва да бъде променена. За привличането на повече хора там трябва да се намери по-добро решение за Ротондата пред жп гарата. Въпреки множеството ремонти търговските площи стоят празни, а мястото не е особено приятно.

На конкурса се разчита и за решение как да се развиват териториите северно от жп гарата. Общината беше предложила там да е една от зоните за небостъргачи, но идеята отпадна, тъй като високите сгради биха пречили на самолетите, които прелитат над района.

Фокусът на проектите трябва да е върху "най-контактната и неразвита част" от зоната - територията между булевардите “Христо Ботев” и “Княгиня Мария Луиза” и Предгаровия площад, "чиито пространствен потенциал остава неоползотворен".

Проектите трябва да отчитат идеите на Общия устройствен план и "да планират изграждането на разглежданата територия, като част от хармоничното бъдещо  развитие на София". Намеренията на общината включват ремонт на улиците в района, както и изграждането на транспортен пробив под линиите като продължение на бул. "Христо Ботев". Освен това е включена и реконструкция на градините "Алжир" и тази на Майчин дом. Трамвайното депо "Клокотница" пък трябва да се превърне в център за младежки дейности.

Проектите трябва да дават решение за подобряване на достъпа до зоната, включително пеша и с велосипед. Трябва да се предложат и варианти за финансиране, които да включват и възможност за публично-частно партньорство, публично кредитиране и други, както и възможен модел за компенсиране на собствениците на частни имоти, попадащи в рамките на зоната.

Препоръчително е да бъде изследвана възможността за изграждане на допълнителни буферни паркинги в района, включително чрез използване на съществуващите локални платна на бул. "Княгиня Мария Луиза".

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?