София търси проект за реконструкция на знаков площад

София търси проект за реконструкция на знаков площад

Конкурс за концептуален проект за един от ключовите площади в центъра - "Света Неделя", обяви Столичната община. За конкурса се говори от месеци. Идеята е след избора на концепция, да се направи реконструкция на това пространство, а основната цел е то да се изчисти от коли и да стане по-привлекателно за пешеходците.

На участникът, класиран от журито на първо място, ще се изпрати покана за участие в преговори за възлагане на договор за проект за реконструкция на площада. Това ще стане чрез обществена поръчка с пряко договаряне. "Ако класираният на първо място не приеме поканата и се откаже от участие в договарянето, покана се отправя до класирания на второ място", пише в документацията за конкурса. Ако и вторият не желае да работи повече по проекта, Столичната община ще обяви търг за проектант на работния и технически проект за ремонта на площада, като ще избере една от концепциите, заели първите две места в конкурса.

Освен допълнителна работа по работните и технически проекти, спечелилият първо място проектантски екип ще получи и 70 000 лева награда. За втора позиция премията е 60 000 лева, за трета - 50 000 лева. Парични награди има и за проектите, класирани на четвърто и пето място - съответно 40 000 и 30 000 лева.

В конкурса могат да участват проектанти, които са правили поне един подобен проект в последните три години и за същия период имат оборот от проектиране на пешеходни, площадни и паркови пространства от поне 750 000 лева.

Конкурсът ще е на два етапа. На първия част от кандидатите могат да бъдат отстранени. Това ще стане след оценка на опита им. По-голям шанс да минат на втория етап имат екипи, които са правили проекти, включващи озеленяване, художествено осветление, архитектурни и обекти на културното наследство. Освен това повече точки се дават за работа по по-големи пространства и в по-големи градове.

След предварителния подбор по тези критерии, преминалите на втория етап кандидати ще бъдат поканени да представят и проектите си.

Документи за конкурса се приемат до 18 октомври. До 20 декември на преминалите първия етап кандидати ще бъдат пратени покани за представяне на проекти за втората фаза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?