София търси студентски идеи за интелигентното си развитие

Конкурс за студентски идеи за интелигентното развитие на София обявиха в четвъртък Столичната община и компанията "Сименс" (Siemens). В надпреварата Sofia Answers (Софийски отговори) могат да участват студенти с техническо образование, които да представят своите визии и предложения за развитие и обновяване на София, стана ясно при старта на конкурса, даден от столичния кмет Йорданка Фандъкова и директора на "Сименс България" Боряна Манолова.

Проектите на студентите трябва да предлагат решение за намаляването на вредните емисии във въздуха на столицата чрез въвеждането на интелигентни решения за ползване на енергия. Студентите могат да развият своя проект в областите на мобилността, интелигентни сгради, Фабрика на бъдещето и възможността за използването на възобновяеми енергийни източници в града.

Идеите на участниците ще бъдат оценявани по цялостната си концепция, визия, креативност и функционалност. Първите три наградени проекта да бъдат представени пред Столичната община с възможността да могат да се използват и интегрират в бъдещи проекти на кметството за обновяване на града.

Крайният срок за подаване на проектните предложения е 14 декември. Конкурсът е отворен за всички студенти от Технически университет София и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Самите финалисти ще бъдат избрани от жури, състоящо се от представители на "Сименс България", Столичната община, Техническия университет София, УАСГ, сдружението Трансформатори и Асоциация за развитие на София.

Първата награда за студент от УАСГ ще е посещение в най-модерния и мултифункционален център the Crystal в Лондон. За Техническия университет София първата награда ще е посещение на уникалната енергоспестяваща сграда Siemens City във Виена. Вторите награди и за двата университета ще са стаж "Сименс България", според интересите и образованието на победителите. Третите награди за ТУ и УАСГ са таблети.

Споделяне

Още от България