София тегли заем, за да пусне най-сетне електронното таксуване

София тегли заем, за да пусне най-сетне електронното таксуване

Компанията за обществен транспорт в София - "Център за градска мобилност" ще вземе заем от ЕБВР, който ще е до 50 млн. лв., за да разплати натрупаните дългове и да въведе най-сетне електронната система за таксуване.

Разрешението за заема трябва да бъде гласувано на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

Според разчетите на компанията разходите за транспортни услуги надвишават приходите от билети и карти с 47 млн. лв., които до края на годината ще станат 60 млн. лв.

Общината е успяла да намали дълговете с 11 млн. лв., като е оптимизирала транспортната схема.

С 25 млн. лв. от парите от заема ще се погасят частично дълговете, а с другата част ще се изпълнят препоръките на "Делойт България" по проекта "Разработване на план за подобрение на управлението на транспортните дружества - собственост на Столичната община". На практика това включва изграждане на т. нар. спиркови комплекси и въвеждане на системата за електронно таксуване и в автобусите, за да се пуснат най-сетне и билетите за време и зонирането. В момента системи за електронно таксуване има само в електротранспорта.

От ЕБВР имали готовност за сключване на договор за заема при условие, че до края на 2012 година ще има напълно готова единна система за електронно таксуване в надземния градски транспорт и в метрото.

Договорът за кредит може да е със срок на погасяване до 10 години, като след изясняването на условията на кредита ще бъде увеличен размерът на комисионата, която взема Центърът за градска мобилност от реализираните приходи. В момента тя е 8.5%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?