"София тех парк" буксува, харчейки основно за консултанти и пътувания

Технологичното обновяване ще е акцент на новата европрограма за иновации и конкурентност

"София тех парк" бе сред любимите проекти на предишната власт, сн. БГНЕС

Проектът "София тех парк” има бъдеще, но в момента буксува и харчи пари основно за командировки и консултантски услуги. Това коментира пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в четвъртък, когато бе направен втори преглед на варианта на бъдещата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.".

 

Той отказа да отговори на въпроса дали ще има смени в ръководството на компанията, ръководеща бавещия се проект, тъй като това били неща, които още не са се случили.

 

"София тех парк” се роди през юни 2012 г. с цел създаването на първия високотехнологичен парк у нас, който ще е разположен на Четвърти километър в София.

 

Финансирането от 100 млн. лв. се осигурява от оперативна програма “Конкурентоспособност”. Половината от средствата са предвидени за построяването на парка – реновиране на съществуващите сгради, строителство на една нова и изграждането на инфраструктурата на терена от 270 дка. Около 30 млн. лв. трябва да отидат за изграждането на лабораториите в технопарка. А Останалите около 20 млн. лв. отиват за събития, обучения и издръжката на компанията, които по график трябваше да започнат в средата на 2013 г.

 

Изпълнителен директор на държавното дружество "София тех парк" е Елица Панайотова, която преди да бъде назначена на поста през май миналата година от тогавашния министър на икономиката Делян Добрев бе мениджър на "Бизнес парк София".

 

По време на дискусията министърът отбеляза, че в предишния вариант на концепцията на новата оперативна програма се е залагало на технологичните паркове. "Чудесна инициатива, приветствам я, но имаме в момента един технопарк, за който едвам осигуряваме парите", Стойнев. По думите му "не може, когато един проект боксува, за следващия програмен период да се залагат десет пъти повече подобни проекти”.

 

Министърът коментира още, че технопарковете са хубаво нещо, но попита дали сега е моментът за тяхното строителство. Той добави, че по мнение на учените има достатъчно сграден фонд, който може да се използва вместо да се наливат излишни пари в строителство.

 

При обсъждането на новия подход на бъдещата оперативна програма бизнесът е изразил удовлетворение от промяната. "Това ме амбицира. Всички заедно трябва да променим нещата – българският бизнес да увеличава доходите”, отбеляза Стойнев.

 

По думите му програмата "Иновации и конкурентоспособност" трябва да се фокусира върху процедурите за безвъзмездно финансиране и главно върху тези за технологична модернизация, докато в първия вариант акцентът е бил върху финансовия инженеринг. Според участниците в срещата в предходния проект значението на иновациите било преекспонирано, но вече им било намерено точното място.

 

Сега се предвижда подкрепата за компаниите да бъде предоставяна в четири приоритетни направления - предприемачество, иновации, зелена и енергийно-ефективна икономика и интернационализация и услуги за бизнеса. Предложен е по-гъвкав подход, който отговаря и на вижданията и нагласите на фирмите, посочи Стойнев. Предвижда се секторен подход при насърчаване на предприемачеството, развитието на компаниите и интернационализацията им. Мерките за иновации и ресурсна ефективност ще бъдат застъпени във всички сектори на икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес