“София тех парк” дава 20 млн. лв. за събития за 2 години

Бизнес моделът на технологичния парк залага на евросредства до 2020

На това място трябва да бъде изграден "София тех парк" до септември 2015 г.

София тех парк” започва дейността си с “подгряващи” събития и обучения от средата на годината. Идеята е така да се популяризират проектът и предприемаческият дух. За целта са предвидени около 20 млн. лв., като до дни трябва да бъде обявена и обществената поръчка, обяви изпълнителният директор на държавното дружество Елица Панайотова на среща с бизнеса.

 

София тех парк” се роди през юни 2012 г. с цел създаването на първия високотехнологичен парк у нас, който ще е разположен на Четвърти километър в София.

 

Финансирането от 100 млн. лв. се осигурява от оперативна програма “Конкурентоспособност”.

 

Разпределението на парите

 

Около 50 млн. лв. - или половината от средствата, ще отидат за построяването на парка – реновиране на съществуващите сгради, строителство на една нова и изграждането на инфраструктурата на терена от 270 дка.

 

В момента сме на етап промяна на подробния устройствен план на мястото, каза Панайотова. Тя се надява до края на годината да бъде обявена обществената поръчка за избор на строител.

 

Около 30% от бюджета, което е около 30 млн. лв., са предвидени за изграждането на лабораториите. Какви точно ще бъдат, е съобразено с нуждите на БАН, Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Техническия университет в София и клъстерите за информационно-комуникационни технологии, електромобили и на мебелната индустрия.

 

Останалите около 20 млн. лв. отиват за събития, обучения и издръжката на компанията. Плановете са първите мероприятия да започнат в средата на годината, посочи Панайотова.

 

Бизнес моделът

 

Заложеният модел е технологичният парк да се самоиздържа, каза Елица Панайотова. Според нея има “едно дълбоко неразбиране, че паркът ще финансира проекти”. “София Тех Парк” няма да финансира никакви проекти, а ще предлага място за развитието на такива, каза Елица Панайотова.

 

От обясненията стана ясно ,че поне до 2020 г. паркът ще се издържа от европейски средства, както и от таксите, които фирми ще плащат, за да влязат в него.

 

Първоначалната идея беше в парка да влязат големи технологични компании от ранга на Google, Facebook, Apple, Oracle и други, около които да израстват български стартиращи компании с потенциал. Достъпът на големи фирми в “София тех парк” ще бъде е ограничен – те са добре дошли само при условие, че решат да инвестират, стана ясно от думите на Панайотова.

 

Дали и как ще бъде намерен балансът все още е трудно да се каже, но от това зависи дали проектът ще бъде успешен и ще може да се издържа във времето. Мнозина са скептични, че бизнес моделът все още не е изчистен.

 

България е доказала, че може да построи парк, но въпросът е проектът да се развие, да бъде устойчив във времето и да носи добавена стойност, коментира Георги Ранделов, изпълнителен директор на “Майкрософт България”, пред Mediapool.

 

Идеята е в парка да влязат стартиращи компании, които работят в сферата на развойната и изследователската дейност, информационни и комуникационни технологии, природни науки и биотехнологии и енергийни системи. Началният им старт може да идва от т.нар. seed фондове.

 

В момента има два такива, които финансират високотехнологични бизнеси с европейски средства по програма “Конкурентоспособност”. До момента са финансирани над 100 проекта с начален капитал от 20 000 евро.

 

Тези компании могат да влязат в бизнес инкубатора на парка, където да продължат своето развитие, посочи Панайотова. Влизането им обаче няма да е безплатно, а ще плащат пакетна цена за наем, правни, бизнес и маркетинг консултации. По този начин бизнес инкубаторът на парка би трябвало да се самоиздръжка.

 

Всяка една лаборатория също ще бъде на собствена самоиздръжка, с отделен бизнес и финанси, каза Панайотова. По думите ѝ идеята е в лабораториите учените заедно с предприятията да разработват на пазарен принцип изобретения, които после да се внедряват в производството.

 

Отделно ще има център за събития (event center), който предстои да бъде изграден. Той ще се издържа чрез събития, които ще се провеждат по линия на програми на Европейския съюз. Вече се подготвят проекти, които ще се реализират в “София тех парк” и през следващия програмен период до 2020 г., каза Елица Панайотова. Например в центъра за събития могат да се провеждат обучения, семинари и т.н.

 

Едната сграда в бизнес парка ще е офисна. В нея ще могат да се настанят малки и средни компании, както и стартиращи бизнеси. Големите могат да влязат в технологичния парк със собствена инвестиция, например ако искат да си построят сами сграда и да развиват дейност, каза Панайотова. Категорично няма да бъдем агенция за недвижими имоти, допълни тя.

 

От бизнеса може да бъдат подадени и други предложения, които имат висока добавена стойност. Това е проект, който ще се развива с хоризонт за 20 години напред и ще се променя спрямо динамиката на пазара, посочи Панайотова.

 

Към “София тех парк” ще действат два съвета - консултативен и научен. Те ще бъдат филтър за компаниите, които ще влизат в парка и ще чертаят неговото развитие, стана ясно от обясненията на Панайотова. Кой влиза в двата органа вече е ясно и имената ще бъдат обявени скоро, допълни тя.

 

Свършеното до момента

 

Елица Панайотова увери, че за близо година от съществуването си проектът се движи по предвидения план график. За него обаче няма публична информация.

 

До момента са обявени само пет обществени поръчки. Най-голямата е за охрана на територията на парка за 617 хил. лв. Останалите са за правни консултации (307 хил. лв.), финансови и административни консултации (216 хил. лв.), доставка на офис консумативи (260 хил. лв.). Срокът им за изпълнение е до 30 септември 2015 г.

 

Вече има избран и един изпълнител за доставка на самолетни билети. Поръчката за 250 хил. лв. е спечелена от “Посока Ком”.

 

В Направление “Архитектура и градоустройство” е внесен за одобрение подробният устройствен план.

 

До месец трябва да бъде пусната и поръчката за организиране на събития, каза Панайотова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес