"София Тех Парк" е ощетен от имотна сделка по времето на Лукарски

Дружеството пуска нови терени за продажба на частни инвеститори

"София Тех Парк" е ощетен от имотна сделка по времето на Лукарски

"София Тех Парк" е бил ощетен от сделка с пряко договаряне с потенциален инвеститор, извършена по времето на икономическия министър от второто правителство на ГЕРБ Божидар Лукарски, който бе принципал на технологичния парк. Това става ясно от отговора на въпроси на Mediapool от държавното дружество.

Става въпрос за купено с директно договаряне без търг право на строеж върху терен от 8 хил. кв. м в "София Тех Парк". Сделката с "Фраксинус Инвестмънт" ООД е за 5.64 млн. лв и преговорите по нея са започнати по времето на Лукарски.

За сравнение терен от 8140 кв. м в технологичния парк бе продаден чрез състезателен търг за 9.65 млн. лв. по времето на служебния министър Теодор Седларски. Срещу тази сума "Фонд за недвижими имоти" АДСИЦ получи правото да строи сграда с разгърната площ от 35 000 кв. м с подземни нива до 16 000 кв. м.

Така разликата в цената за двата имота със сходна големина и намиращи се на един терен, но продадени по различен метод, е над 4 милиона лева.

Историята на предварително договорена сделка

По времето на втория кабинет на Бойко Борисов в "София Тех Парк" така и не влезе нов инвеститор. Не беше обявен публично нито един търг за терен, въпреки че интерес е имало от редица големи технологични компании като "Аутомотив Клъстер България", Vmware, "Телелинк", по думите на предишния президент Росен Плевнелиев.

Все пак се оказва, че на 12 септември 2016 г. ръководството на "София Тех Парк" подписва предварителен договор за продажба на правото на строеж върху терен от 8 хил. кв. м. Контрактът за 5.342 млн. лв. е с "Кем аналитик сървисис", чийто собственик е Ясен Асенов Игнатов, търговец на медицинска техника и инвеститор в недвижими имоти. В договора има клауза, че ако той не бъде финализиран, държавното дружество трябва да плати неустойка от около 1 млн. лв. на купувача.

Затова и новото ръководство на парка, назначено от Седларски, е принудено да работи по приключването на сделката, но вече с компанията "Фраксинус Инвестмънт" ООД, която е създадена на 10 април 2017 от "Кем аналитик сървисис" и "Саториус България", която е на Марта Игнатова, съпруга на собственика на първото дружество.

Новото ръководство на "София Тех Парк" успява да вдигне малко цената на отстъпеното право на строеж на терена на 5.64 млн. лв. след преговори със собствениците и да съкрати срока за изгражднето на обекта до 4 години от подписването на договора.

Окончателният договор е за имот от 8000 кв. м в зона 1 от зоните за бъдещо развитие на парка. Върху парцела трябва да се вдигне за срок от четири години административна сграда с обществени функции. Нейната разгъната площ ще е 30 000 кв. м, а подземната застроена площ до 15 600 кв. м. Отделно трябва да се облагородят околните площи. Инвеститорът в строежа трябва да осигури за минимум 30% от офисите в сградата компании, които имат изследователска и развойна дейност във фокусните области на научно-технологичния парк. Предвидено е и задължение за заплащане на такса за управление и поддръжка на инфраструктурата и общите части на комплекса, посочват от "София Тех Парк" в отговора до Mediapool.

Препродажба на загуба още на следващия ден

Ден след подписването в края на април на окончателния договор с държавната фирма, "Фраксинус Инвестмънт" е продадено на "Маркан Ти Ай", което е дъщерно дружество на строителната компания "Маркан", притежаваща хотел в близост до технологичния парк. Търговският регистър разкрива, че цената на сделката е прелюбопитна – едва 1 613 560 лв., при положение, че предишния ден продавачът е придобил актив на значително по-висока стойност.

Най-вероятно цената на придобиването на дружеството е по данъчна оценка на имота за намаляване на дължимите данъци по сделката.

На 9 май съветът на директорите на "Маркан Холдинг" взима решение за обезпечаване на свой заем в размер на 3.84 млн. евро от Първа инвестиционна банка, с терена в "София Тех Парк".

Това означава, че банката е оценила имота за над 7.5 млн. лв. или "София Тех парк" е можело да изкара повече пари от сделката, ако се е провело честен и открит търг за терена.

Заради предприетите от Седларски смени в държавни компании Божидар Лукарски атакува наследника си на поста и дори сезара прокуратурата. Няма обаче публична информация дали се работи по този сигнал.

Освен спорната сделка с правото за строеж в технологичния парк, в края на мандата на Лукарски друго държавно дружество под контрола на икономическото министерство, продаде Музея на виното на "София БТ" АД, което е част от "Булгартабак Холдинг", свързван по това време с Делян Пеевски. За тази сделка  прокуратурата също беше сезирана, но отново не е ясно дали има разследване по случая.

Нови търгове в "София Тех Парк"

А иначе "София Тех Парк" планира скоро да проведе нови търгове за отстъпено право на строеж в Зоните за бъдещо развитие на парка.

Изборът на инвеститори ще продължи чрез провеждане на публични и прозрачни конкурси, каквото е и решението на общото събрание на акционерите на "София Тех Парк" от 23 януари 2017 г., е посочено още в отговора на държавната фирма.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?