"София Тех Парк" получава 20 млн. лв. от държавата за суперкомпютъра

"София Тех Парк" получава 20 млн. лв. от държавата за суперкомпютъра

Държавната компания "София Тех Парк" ще получи малко над 20 млн. лв. от бюджета на собственика си Министерството на икономиката за проекта за суперкомпютър, за която има осигурено и европейско финансиране. Това е решило правителството на редовното си заседание в сряда.

С отпусканите средства компанията ще увеличи капитала си и ще ги използва "целево, за покриване на съответните "общи разходи за собственост", включващи разходи за придобиване и експлоатационни разходи, чрез закупуване на "суперкомпютър с производителност от порядъка на петафлопс", посочват от правителствената пресслужба.

Първата копка на сградата за суперкомпютъра бе направена през юли 2020 г. https://www.mediapool.bg/superkompyutar-shte-zaraboti-v-sofiya-do-fevruari-2021-g-news309376.html Съоръжението, което по думите на премиера Бойко Борисов "в рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи", ще е разположено на територията на "София Тех Парк".

Общата стойност на проекта, спечелил еврофинансиране, е около 18 млн. евро, а държавното участие в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро.

От информацията на пресслужбата на Министерския съвет не става ясно дали сега отпусканите над 20 млн. лв. са това необходимо държавно финансиране.

Суперкомпютърът в София ще е един от 5-те петаскейл суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Капацитетът на машината може да бъде използван в много области от голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво.

Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще ускори получаването на резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, която ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на тежки заболявания. Системата ще бъде оптимизирана за работа в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, микроелектроника и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес