mediapool.bg Ти си това, което четеш

"София Тех Парк" спря договор с волейболния ЦСКА за опасна сграда

17:30 | 16 декември 2016 | 0 коментара

"София Тех Парк" прекрати договора за отдаване безвъзмездно на своя сграда на волейболния клуб ЦСКА. Целта е да се гарантира сигурността на около 200 деца, които тренират в опасната сграда, съобщиха от държавната компания в петък по повод медийни публикации.

Договорът за ползването на опасната сграда е сключен между "София Тех Парк" АД и сдружение "Волейболен клуб ЦСКА" на 28 декември 2015 г. Той е бил за безвъзмездно ползване за срок от една година.

С решение на ръководството на компанията няма да бъде подновен заради лошото състояние на сградата.

На спортния клуб е изпратено предизвестие за освобождаване на помещенията до 2 януари 2017 г., е посочено в съобщението.

През октомври 2013 г. е било направено конструктивно обследване на сградата, което е установило проблеми, свързани със състоянието ѝ – частично разрушен покрив заради течове, в сутерена и етажа е обрушено бетоновото покритие на някои опорни греди, колони и плочи, корозирала армировката. В особено тежко състояние е бетоновото покритие на една от крайните колони на залата и сутерена.

Проблеми има и със старата електрическа инсталация, за която не е установено дали е под напрежение. От стените в помещенията има токови излази с неизолирани проводници, а мокрите и складовите помещения са с осветителни тела с липсващи предпазни стъкла и решетки.

Липсва и дежурно и евакуационно осветление, сочат още заключенията на доклада.

Ръководството на "София Тех Парк" е на мнение, че сградата е потенциално опасна и с цел предотвратяване на евентуални бъдещи инциденти или злополуки е взето решение договорът с "Волейболен клуб ЦСКА" да не бъде подновен.

Сградата няма да се използва за никакви нужди в това състояние.

Договорът в края на миналата година е бил сключен по настояване на волейболния отбор на ЦСКА. Клубът е поел задължение да плаща всички консумативи и други разноски, свързани с ползването на имота.

Въпреки че сградата е потенциално опасна, волейболният клуб не е предприел никакви мерки за реновирането ѝ. "София Тех Парк" също няма средства за това.

Все още не е изяснен и нейният окончателен статут и бъдеща функция в генералния план за развитие на научно-технологичния парк.

Ръководството на "София Тех Парк" ще обсъди плановете, след което ще вземе окончателно решение за бъдещото на сградата. В тази връзка предстои да бъде сформирана комисия от компетентни експерти в съответните области, която да направи оценка на актуалното състояние на сградата.

Ръководството на "София Тех Парк" се отнася с разбиране към проблемите на сдружение "Волейболен клуб ЦСКА", но безопасността, здравето и животът на над 200 деца дневно са на първо място в приоритетите на екипа на научно-технологичния парк, се казва в съобщението на държавната компания.

Още от Спорт