“София тех парк” стартира със събития за предприемаческия дух

Елица Панайотова и Делян Добрев, Сн; БГНЕС

Работата на високотехнологичния “София Тех Парк” започва още през тази година с редица събития, които да се фокусират как се развива предприемаческият дух и как се насърчават стартиращите компании. Това съобщи изпълнителният директор на държавната компания Елица Панайотова след подписването на договора за 50 млн. евро за изграждането на парка. Тя допълни, че целта е, когато материалната част от технологичния парк стане реалност през 2015 г., вече да има първите компании в него и те да отчитат своите резултати.

Първият подобен проект у нас се осъществява по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Европейското финансиране е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са национално съфинансиране.

Дружеството "София Тех Парк" беше създадено в началото на юни 2012 година и е дъщерна фирма на държавната Национална компания "Индустриални зони”.

Бъдещият парк ще се изгради върху имот от 250 дка на Четвърти километър в София. Около 25 млн. евро ще отидат за изграждане и реновиране на сградите, в които ще се помещава паркът, каза Елица Панайотова. Около една трета от средствата ще бъдат изразходвани за оборудването в лабораториите на парка.

Целта на "София Тех Парк" е да доизгради системата за подпомагане на иновациите и новите технологии, създаването на предприятия, които да подсилят икономиката на знанието у нас, каза Елица Панайотова. По думите ѝ този проект предстои да се разраства през следващите 10-15 години.

Фокусът на парка ще бъдат информационните и комуникационните технологии, природните науки и зелените технологии. Предвижда се да бъде създаден бизнес инкубатор, компютърна лаборатория за високопроизводителни изчисления със специализиран лицензиран софтуер за споделено ползване, биохимични лаборатории, лаборатория по биоинформатика, лаборатория по киберсигурност, лаборатория за облачни компютърни технологии, лаборатория за бързо прототипиране и производство и лаборатория по виртуална и разширена реалност и много други.

"София Тех Парк" ще допринесе за развитие на върховите постижения в тази област, заяви Реналдо Мандметс, ръководител на отдел "България" в Генерална дирекция "Регионална и градска политика" в Европейската комисия, който беше на подписването. По думите му проектът е пилотен в много отношения и предоставя възможност за още 2-3 подобни технологични парка в България. Вече са проведени разговори за създаването на хранителен технологичен парк в покрайнините на Пловдив, посочи Мандметс.

Министърът на икономиката Делян Добрев определи изграждането на парка като “едно изключително предизвикателство за страната ни”. “В света много подобни проекти се оказват неуспешни. Малко са истински успешните паркове и аз се надявам “София тех парк” да е един от тях”, каза енергийният министър. Той подчерта, че осъществяването и развитието на технологичния парк зависи от добрия диалог между университетите, държавата и бизнеса.

С подписването на този договор договорените средства по оперативна програма "Конкурентоспособност" достигнаха 85%, отчете министърът на икономиката Делян Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?