София: Управляващи и опозиция в Скопие да намерят изход от политическата криза

София: Управляващи и опозиция в Скопие да намерят изход от политическата криза

Намирането на бързо решение на политическата криза в Македония е особено наложително и заслужаващо пълна подкрепа. Това се посочва в позиция на българското външно министерство, разпространена в четвъртък, за ситуацията в югозападната ни съседка.

Основните политически партии в Македония не успяха да стигнат до съгласие за формирането на служебно правителство, което да управлява страната до предсрочните избори, планирани за април следващата година. Политическата криза в страната се задълбочи това лято след разкритието на скандални разговори между властимащите и продължителни масови протести в Скопие.

Според българското външно министерство намирането на бързо решение би демонстрирало отговорност и ангажимент и на управляващи, и на опозиция към европейския избор на македонското общество.

"Статутът на Република Македония на страна-кандидат за членство в ЕС изисква проява на лидерство от страна на правителството и на ясна политическа воля за изпълнение на постигнатите на 2 юни и 15 юли договорености от всички без изключение. Това би създало предпоставки за безусловно връщане към процесите на реформи, които нямат алтернатива с оглед европейската и евроатлантическа интеграция на страната", се отбелязва още в позицията на МВнР.

Македонските лидери изпуснаха последния срок за споразумение според Договора от Пържино, който изтече на 20 октомври.

Това споразумение предвижда провеждане на предсрочни избори на 24 април 2016 г., съставяне на експертно правителство, назначаването на нов вътрешен министър и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България