София уведоми ЕК, че не приема преговорната рамка за Северна Македония

Заев: Неособено приятелско послание. Нито ще има нов договор с България, нито анекс към стария

Зоран Заев и Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

България уведоми официално Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, съобщиха от Външно министерство в петък. Мотивът- не са налице необходимите гаранции за изпълнение на поставените от България условия.

Към преговорната рамка е предвиден вариант условията на страната ни да бъдат поставени в декларация на Съвета на Европейския съюз, а тя не е правно обвързващ инструмент, посочват от министерството.

Искането на страната ни пред европейските институции е нашите условия да бъдат отразени директно в преговорната рамка. България настоява Република Северна Македония да изпълнява ангажиментите си по Договора за добросъседство и приятелство, не признава македонския език и е против той да бъде вписван като официален език на Европейския съюз.

По-рано вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза, че страната ни ще признае македонското настояще, ако Скопие признае истината за миналото на страната. 

"Същевременно България благодари на германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливър Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение, което все още не е изключено да бъде постигнато въпреки кратките срокове", посочват от МВнР. 

В отговор македонският премиер Зоран Заев посочи, че не трябва да се драматизира, независимо, че от българска страна посланието не е положително. 

"Неособено приятелско послание"

"Днес от страна на съседна България е изпратено неособено приятелско послание, първата стъпка е блокирана. Съгласно чл. 2 от Договора за добросъседство, България трябва да ни подкрепя по пътя към интеграцията (в ЕС) - каза Заев. - В чл.2, т.2 от договора е записано: "Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО". Щастлив съм, че имаме подкрепата на Германия", посочи Заев.

Той е оптимист, че по време на следващите две срещи на работните групи на двете страни може да се стигне до сближаване на позициите и се надява на положителен изход от срещата с българския премиер Бойко Борисов в понеделник.

Скопие не иска да подписва нов договор или анекс

Заев отново каза, че няма да се сключва нов двустранен договор с България, нито анекс към сегашния.

Българската страна настояваше за нов документи към Договора за добросъседство от 2017, но Скопие отказва.

"Имаме договор и трябва да използваме всички онези важни и перспективни моменти, които съществуват в него. Това е моделът - че имаме част от историята, която е обща, а част от нея е отделна. Трябва да използваме модела на общата история и чрез него да намерим начините на онова, което искаме да утвърдим. Ако бъдем умни, това, което подписахме през 2017 г. може да бъде чудесна възможност за намиране на решение. Историческите въпроси трябва да бъдат решавани от комисията и виждаме, че тя работи", каза Заев.

"Убеден съм, че българският народ мисли доброто на македонския народ. Вярвам, че българското правителство и президентът Румен Радев в края на деня ще искат да помогнат на интеграцията на Северна Македония в ЕС и това ще върви. Оставаме верни на приятелството и целия процес, защото само приятелството носи напредък, перспективи и ползи и за гражданите на СР Македония, и за гражданите на България. И вярвам, че в такъв дух ще продължат и разговорите. Вярвам, че и с помощта на германското председателство през декември ще успеем да проведем и първата междуправителствена конференция", посочи той.

Скопие предприе тактика да не допуска каквито и да било отстъпки спрямо България, в същото време българските изисквания не са отразени и в проекта на преговорната рамка.

Така въпреки усилията на германското ротационно председателство не се очертава пробив в ситуацията и България ще блокира пътя на Скопие към ЕС. Темата ще бъде обсъдена на европейско ниво в средата на месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България