София увеличава с 3.1 млн. лв. средствата за чистота до над 220 млн. лв. през 2021 г.

София увеличава с 3.1 млн. лв. средствата за чистота до над 220 млн. лв. през 2021 г.

София продължава да увеличава средствата за чистота като през 2021 г. те ще нарастват с нови 3.1 млн. лв. до 220.3 млн. лв. В настоящата година този бюджет също бе повишен с 11 млн. лв. и е 217.166 млн. лв. Това става ясно от проекта на План-сметката за чистотата на Столична община за 2021 г., публикуван за публично обсъждане.

73 млн. лв. са предвидени за събиране на битовите отпадъци. На практика, това е ръст с 6 млн. лв., спрямо 2020 г. Подчинените на Йорданка Фандъкова го аргументират, като посочват, че в последните 3 години обемът на събрани и транспортирани отпадъци се е увеличил с 11%.

"Столична община задължи фирмите, които отговарят за почистването, да работят с изцяло нова техника с най-високия екологичен стандарт ЕВРО 6, както и да осигурят малка техника за чистене на тротоари и улици с електрическо или хибридно задвижване. За предотвратяване на нерегламентираното горене на гуми в договорите на почистващите фирми е предвидено и събирането на излезли от употреба гуми, оставени на публични площи", добавят още от община, обяснявайки заделените повече средства.

3.2 млн. лв. повече се залагат за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, като общата сума за годината набъбва до 88.4 млн. лв., пише в проекта.

Размерът на такса битови отпадъци остава непроменен, като с по-добра събираемост се залага увеличение от 3.2 млн. лв. на план-сметката за чистота.

В детайли, таксата смет за недвижими имоти на граждани и за жилищни имоти на предприятията се запазва в размер на 1.6 промила върху данъчната оценка.

Непроменен остава и размерът на таксата за нежилищните имоти на предприятията – 10 промила върху отчетната стойност.

До 30 ноември юридическите лица – предприятия и фирми, които желаят през 2021 г. да плащат такса смет според количеството отпадъци или с пряко договаряне, трябва да подадат искане за целта, припомнят от общината.

От проекта става още ясно, че с 24% се увеличава площта на улици и обществени места, които ще бъдат измивани през следващата година. Така тя достига 95 495 дка.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?