Неправителствени организации:

София в омагьосан кръг с бездомните кучета заради беззаконие и лъжи за парите

Фандъкова удвои ловците на безпризорните животни

София в омагьосан кръг с бездомните кучета заради беззаконие и лъжи за парите

Неправителствени организации предупредиха, че София е отново в омагьосания кръг на временно намаляване на броя на бездомните кучета, последвано от възстановяването им, пак намаляване и пак възстановяване - всичко това за сметка на милионите левове на данъкоплатци и дарители за справяне с проблема.

Реакциите са по повод поредните обещания за спешни мерки за справяне с проблема, обещани от столичните власти след трагичния инцидент с проф. Ботьо Тачков, нахапан почти до смърт от безпризорни кучета в София.

Броят на бездомните кучета в София вероятно вече е около десет хиляди заради неспазване на Закона за защита на животните от страна на Столичната община, заяви Аксиния Боснева от федерация "Грижа за бездомните кучета".

Бездомните кучета трябва да се кастрират и да се връщат там, където са били заловени, защото в противен случай се отваря ниша, в която се настаняват нови кучета, поясни Боснева на пресконференция в неделя.

Живеещите между блоковете кучета, хранени и обгрижвани от гражданите, не са агресивни, твърдят защитниците им. Те цитират препоръка на Световната здравна организация, според която ситуацията с безконтролната популация ще се овладее, когато се спазва принципа "кастрирай и върни". Така трябва да се работи квартал след квартал, защото така ще се блокира раждаемостта, обясни Боснева, цитирана от БТА.

Според представители на десет организации за защита на животните, средствата за борба с популацията на бездомните кучета се усвояват неправомерно. Те твърдят, че от общинското дружество "Екоравновесие" залавят кучета, които вече са били кастрирани, за да се отчита дейност; залавят се бебета, защото е по-лесно - вместо майките им, кастрираните не се връщат, което води до появата на нови, некастрирани. 

Като заблуда на обществото определят защитниците твърденията, че за построяване на приют за 500 кучета са необходими 6 млн.лв. В условията на криза 13 хиляди лева за куче би провокирало отново негативно отношение към бездомните, според Боснева.

Защитаващите бездомните кучета твърдят, че след като животните са станали агресивни, за това е виновна общината, тъй като според закона тя е длъжна да направи така, че те да бъдат нахранени и обезпаразитени. Гладните кучета са агресивни, а готвените промени, чрез които ще се санкционират хората, хранещи бездомни кучета, още повече ще задълбочи проблема, според защитниците им.

От гражданските организации посочиха, че след трагедиите, разиграли се в "Малинова долина", се предлага спешно приемане на мерки от Столична община за преустановяване на незаконните действия, в резултат на които популацията на бездомните кучета расте, а ужасните инциденти с хора и животни зачестяват.

Организациите от година насам настояват за оставката на заместник-кмета на Столична община Мария Бояджийска, защото смятат, че чрез действията си тя е допринесла за увеличаване на популацията на бездомните кучета. Предстои и изпращане на протестно писмо до ЕК за "незаконните действие на някои български общински управи", заявиха от 10-те организации.

Ако столицата можеше да се похвали с намаляване броя на бездомните кучета по времето на кметуването на Бойко Борисов, сега броят им стремглаво се увеличава, заяви Боснева и обясни, че в общинското предприятие се правят несъразмерно високи разходи. Примерно, 800 лв. за косене на декар трева. Залавят се неправомерно и вече обработени кучета, залавят се просто за отчет, възможно е да се отчита повторно и за кастрация, допусна тя.

Много ме е срам да го кажа, но отказвам да живея в този град - джунгла, където мога да бъда нападната от животно, обезумяло от глад поради неспазване на правилата за действия към бездомните кучета, заяви Боснева.

Организациите са информирали за тези проблеми кмета Йорданка Фандъкова, но не виждат резултат. Те искат и среща с премиера Бойко Борисов, като в същото време недоволстват от медиите, които пишат единствено за нахапани от кучета хора, но не и за ответната страна.

Междувременно кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че от неделя екипите за залавяне на бездомни животни в "София" са пет, а от понеделник ще са седем. Броят на екипите на общинското прадприятие "Екоравновесие" ще бъде увеличен до осем - двойно повече от работещите в началото на миналата седмица, посочи Фандъкова пред БТА.

Мярката бе предприета след трагедията с 87-годишния проф. Ботьо Тачков, зверски нахапан от глутница кучета в кв. "Малинова долина" в сряда. Оттогава в района са заловени 13 бездомни кучета от глутницата, работата по залавяне на останалите продължава.

Заловените животни са настанени в приюта в кв. "Сеславци" и след спазване на процедурата ще се пристъпи към евтаназирането им. За целта в понеделник ще бъде сформирана комисията от представители на "Екоравновесие" и областния клон на агенцията за безопасност на храните.

Екипите на общинското предприятие са работили за залавяне на кучета по сигнали на граждани освен в "Малинова долина" и в ж.к. "Студентски град" и в "Младост".

"Екоровновесие" ще публикува в следващите дни информация за осиновителите, които са взели кучета от приютите, а е установено, че тези животни са пуснати отново на улицата и някои от тях са в квартални глутници. По думите на кмета тези "осиновители" възпрепятстват и работата на ловните екипи, които са повикани по сигнал за агресивно поведение от осиновените кучета, които всъщност са на улицата.

Положението на ранения проф. Тачков, който е успял да се спаси от комунистическия режим през 1960-те и да направи научна и бизнес кариера в САЩ, е тежко. След като му бяха направени няколко операции, лекарите казаха, че има опасност той да остане сляп. Най-тежка е травмата му на левия крак, защото лявото стъпало е почти изядено.

Веднага след инцидента кметът Фандъкова отново обеща мерки за справяне с бездомните кучета, но упрекна предишния Столичен общински съвет (също като сегашния с мнозинство на ГЕРБ), че не е приел нужните нормативни промени.

Освен това Фандъкова, както и заместничката ѝ Бояджийска, неколкократно заявиха, че вина за съществуващия проблем имат и гражданите, които хранят бездомните кучета.

Споделяне

Още по темата

Още от България