София в центъра на дипломатически скандал в Израел

Представител на Тел Авив се срещнал със сирийската опозиция на българска територия

София се оказа в центъра на заплетен дипломатически скандал в Израел, след като е била осъществена среща между сирийската опозиция и представител на Тел Авив на българска територия. Не са ясни много от детайлите около разговорите в България, за които официално съобщи израелският вестник ”Аарец”.

Манди Сафади, който е директор на кабинета на заместник-министъра за развитието на областите Негев и Галилея - Аюп Кара, се е срещнал у нас с представители на сирийската опозиция, представяйки се като официален израелски пратеник.  В ”Аарец” разполага с кореспонденцията между посланика в София Шаул Камиса-Раз и Министерството на външните работи на Израел по темата, от която става ясно, че дипломатът не е наясно с визитата на  Сафади, съобщи бТВ.

Пристигането на чиновника у нас разгневява израелския посланик в София, който изпраща бързо писмо до своите началници, озаглавено ”Необходимо проучване и действие – Господин Сафади, заместник-министър на развитието на Негев и Галилея? Дипломатическа връзка?”

Камиса – Раз иска да получи бърз отговор дали Манди Сафади идва като официален представител на израелското правителство и дава ясно да се разбере, че ако това е така, посещението му трябва да бъде координирано с Министерството на външните работи на Израел.

”Само ако получа такова потвърждение, ще съдействам за вашето посещение”, казва посланикът в София на Манди Сафади.

В същото време Сафади успява да даде интервю за български вестник, което след натиск от страна на посолството не е публикувано.

”Препоръчах да се провери дали наистина г-н Сафади е официален служител на Министерството на развитието на Негев и Галилея и какъв е неговият статус и пълномощия по отношение на дипломатически дейности и деликатни въпроси като посредничество vis-à-vis със сирийската опозиция в България”, пише посланикът на Израел в София.

Според ”Аарец” Шаул Камиса-Раз е близък до министъра на външните работи Авигдор Либерман, който лично седи зад изпращането на дипломата в София. След като Либерман получава информацията за срещата в София реагира гневно и настоява лично пред премиера Бенямин Нетаняху да накаже Менди Сафади.

”Моят съветник беше изпратен в София от името на правителствени елементи, а не като част от моя кабинет”, заявява от своя страна заместник-министър Аюп Кара, допълвайки, че Сафади е пристигнал в България по покана на българския парламент и се е срещнал с хора, за които не може да се говори публично”.

Сафади от своя страна обяснява, че има неща, които посланикът в София не знае. ”Ако в допълнение към служебното си положение, държавен служител може да направи услуга за друг орган, който принадлежи към същото това правителство, той просто я прави”, коментира Сафади.

Арабистът проф. Владимир Чуков коментира, че според него Сафади е дошъл в България като пратеник лично на премиера, а не на външния министър на Израел.

”Това посещение е било сигнал и от двете страни, че рано или късно ще се възобнови състоянието на непреки, а дай Боже и преки преговори между двете държави. Отново ще бъде поставен на масата проблемът с Голанските възвишения. И неслучайно пратеникът на израелското правителство е друг от Голан”, заяви Чуков пред бТВ.

”България в момента не играе като посредник, а като „улеснител” на тези бъдещи разговори, което би означавало, че България постепенно може да измести Турция от ролята ѝ на посредник за Голанските възвишения”, смята още Чуков.

Според източници на bTV израелският представител е разговарял с представител на сирийската опозиция, който е пристигнал тук от Румъния специално за срещата с него.

”Бях помолен за конфиденциалност и ще изпълня този ангажимент”, лично ми каза в телефонен разговор високопоставен български политик, който се е срещнал и с двете страни.

”Тук само се говореше за подобна среща, но никой от нас не е присъствал на подобно нещо”, каза пред btvnews един от активните членове на опозицията у нас.

Българското министерство на външните работи твърди, че не знае нищо за посещението на Менди Сафади у нас и че няма нищо общо с организацията по неговата визита.

В края на май Министерството на външните работи организира среща на сирийската опозиция край София.

Споделяне

Още по темата

Още от България