София, Варна и Бургас попадат сред градовете с най-ниска безработица в ЕС

Изненадващо три български града попадат сред градовете в ЕС с най-ниско ниво на безработица, показва проучване на Евростат за градското население на територията на Евросъюза. Половината софиянци обаче заявяват, че изпитват финансови затруднения.

София е на едно от челните места сред градовете в ЕС по ниво на ниска безработица -1.1%, следва Бургас - 2.4% и Варна - 2.6%. Ниска безработица е регистрирана още в няколко европейски града - Бирмингам, Бреда (Холандия), Талин, Любляна, съобщава БТА.

Според проучването на Евростат най-лесно се намира работа в няколко европейски града - Мюнхен, Стокхолм, Копенхаген, Прага, Амстердам и Варшава. Там над 50% от анкетираните са отговорили, че могат да разчитат на добре платена работа. На другия полюс са градовете, където едва 10 на сто са отговорили, че работа се намира лесно - Неапол, Палермо, Малага, Рига, Мишколц.

Най-малко финансови затруднения са отговорили, че изпитват гражданите на Люксембург, Малмьо, Грац, Копенхаген и Стокхолм - едва един на 10 анкетирани. Половината от жителите на София, Атина, Ла Валета и Палермо са коментирали, че имат финансови затруднения. Най-недоволни от финансовото си състояние са били гражданите на Неапол и Рига - над 50 на сто.

Най-високо ниво на застаряване на населението е отчетено в 18 града на Италия и 11 града на Германия. Сред всички градове в Европа най-високо ниво на студенти според броя на жителите е отчетено в Жешов (Полша) и Сантяго де Компостела (Испания).

Замърсяването на въздуха се отчита като един от най-големите проблеми на европейските градове. Като най-замърсени градове в ЕС изследването посочва италианския Торино и испанския Мурсия. Най-чисти градове в ЕС са Рига (Латвия) и Берген (Норвегия).

България не е сред страните сочени за пример по отношение на чистотата на въздуха.

"Хроничното замърсяване в България превръща страната в едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха", писа в края на миналата година EurActiv.

През 2010 г. пък Европейската комисия предупреди София, че е превишила пределните стойности на серен диоксид, който обикновено се изпуска от ТЕЦ-овете на въглища и е предпоставка за киселинни дъждове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?