Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

София въведе уседналост при кандидатстването за градина

Адрес в района на забавачката от поне година ще дава предимство, но от 2020 г.

0 коментара
Сн. ЕПА/БГНЕС

Уседналост при кандидатстването в детска градина или ясла въвежда Столичната община. От следващата година бонуси за постоянен или настоящ адрес в София и в административния район на детската градина ще се дават само, ако регистрацията е от поне година. Ако е от над 2 години - точките ще са повече.

В четвъртък Столичният общински съвет промени за пореден път правилата за кандидатстване в забавачките. Те включват и въвеждането на уседналост при кандидатстването по подобие на приема в І клас.

За предстоящото класиране през май обаче няма да има значение от кога е адресната регистрация. Целта е да не се правят резки промени в последния момент. Със същия аргумент отпадна текст, който целеше да даде предимство на хората, които имат постоянен адрес в района на градината пред тези, които кандидатстват с настоящ такъв. С изменение в последния момент Столичният общински съвет реши за постоянен или настоящ адрес в административния район на градината да се дава еднакъв брой точки - по 2.

По-голямо предимство през тази кампания, която започва на 18 март, ще имат работещите родители и студентите. По нов начин ще се приемат деца с братя и сестри в същата градина, както и близнаци и деца с по-малко от 2 години разлика във възрастта.

Трябва допълнително да се ограничи и записването на деца с хронични заболявания. Те ще се доказват само с решение на ТЕЛК.

Би трябвало да се ограничи и друга практика - да се "пази място" в и без това недостигащите забавачки.

Без резки промени

Администрацията и общинският съвет се отказаха от резки промени по отношение на точките за адрес в района на градината. Преди десетина дни в комисия беше решено да се даде по-голяма тежест на кандидатстването с постоянен адрес. Предложението беше постоянна регистрация в административния район на градината да носи 4 точки, а настоящият адрес да дава 2 точки. До момента и за двата вида регистрация се даваше по 1 точка.

В последния момент обаче съветниците решиха да оставят еднаквата тежест на постоянния и настоящия адрес в района на забавачката. За изпълнението на този критерий обаче ще се дават по 2 точки,а не по 1. Така ще се увеличи разликата между родителите от района на градината и тези от други столични райони.

Иначе по 3 точки ще се получават за постоянен адрес, в който и да е столичен район, а по 2 - за настоящ.

Така родители, които имат постоянен адрес в административния район на градината ще получат автоматично 5 точки, а такива, които са с настоящ адрес в същия район - 4. Ако пък не живеят в района на градината, точките за адрес падат съответно на 3 (за постоянен) и 2 (за настоящ).

Уседналост - от догодина

При кандидатстването през 2020 г. това дали родителите кандидатстват с постоянен или настоящ адрес ще отпадне от критериите. Ще бъде въведено обаче изискване за уседналост. Бонус точки за адрес в района на градината ще се дават, ако той не е променян през последната година. Ако пък е от повече от 2 години - точките ще са повече.

Така за адрес в района на градината от поне 2 години ще се дават 3 точки, за регистрация между 1 и 2 години преди записването - 2 точки. За адрес в София от повече от две години бонусът ще е 2 точки, а за такъв между 1 и 2 години - 1 точка. Така максимумът точки по този критерий ще е 5 точки и ще се дава на родители, които имат адресна регистрация в района на градината от над 2 години.

Има и изключение и то касае случаите, в които адресът е сменен в последната година, но в рамките на един и същ административен район. Тогава ще се ползва по-благоприятният от двата адреса - новият и старият.

Прием по болест

От тази година се прави и още една крачка към затягане на приема по болест, който се използва и като възможност за влизане в градина "по втория начин". Местата за деца с хронични заболявания допълнително се намаляват от 5 на 3, а доказването на болестта ще става само с решение на ТЕЛК или НЕЛК, а не както досега с документ от личния лекар.

Местата за деца със специални образователни потребности също намаляват от 3 на 2.

По-голямо предимство от тази година ще имат и работещите родители и тези, които са студенти за сметка на безработните. Работещите и студентите ще получават по 2 вместо по 1 точка.

Второ дете - с предимство

Промените в правилата предвиждат нов ред за класиране на децата, които имат брат или сестра в същата градина, на близнаците и децата с по-малко от 2 години разлика. Те вече ще се приемат в т. нар. обща опашка, а не по социални критерии, както беше през миналата година, и ще имат по 1 точка предимство пред останалите. Така шансът им да влязат се увеличава, тъй като местата по общи критерии са повече от тези по социални.

Заради изваждането от социалната опашка на тези групи деца се намалява и квотата за прием по социални критерии. От тази година тя вече ще е 30%, а не 40% от местата за дадена група.

Бонусът от 1 точка обаче ще може да се ползва само веднъж. Така ако дете, което има по-голям брат или сестра в детска градина и разликата им е под 2 години, ще може да ползва само 1 точка, ако кандидатства за същата забавачка. Първоначалният текст в наредбата допускаше натрупване на точки в тези случаи.

Предимството за деца с братя и сестри пред тези, които нямат такива, беше посочено като дискриминационно от страна на сдружението "Настоящи и бъдещи майки". От организацията обявиха, че ще атакуват тези критерии за прием в съда.

Срещу пазенето на място

Общината ще се опита да въведе и правила, които да спрат практиката да се пази място на децата в яслите. Много родители кандидатстват и записват децата си още от първата възможна година, без да имат намерение да ги пускат на забавачка. Причината е, че така те автоматично минават в горната група. В същото време шансът за кандидатстване през следващата година значително намалява, тъй като се обявяват само незаетите или освободени места от първата година.

Част от родителите, които записват децата си още през първата възможна година - най-често първа яслена група, след това отлагат тръгването им с медицински бележки. Така избутват поне няколко месеца, докато решат да пуснат детето на градина, а майката да се върне на работа.

Според общинските правила родителите могат да отложат постъпването в забавачка на записани вече деца до 60 дни за ясла и до 30 дни за градина. С медицински бележки обаче срокът може да се удължава. С поправка в наредбата сега тази възможност отпада. Така детето трябва да тръгне на градина за поне ден-два, за да не загуби мястото си, а след това отново може да си остане вкъщи с бележка от личния лекар. В този случай обаче майчинството на майката ще бъде спряно, тъй като то не се плаща, ако детето ходи на забавачка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.