София въвежда до 300 лева глоба за шум в часовете за почивка

Шумните строителни дейности в София ще са забранени в часовете за почивка. Сн. БГНЕС

След близо година обсъждане и редакции Столичният общински съвет е напът да приеме наредбата за обществения ред в София. Такъв документ няма от няколко години, тъй като беше отменен от съда.

Преди година общинският съвет направи опит да въведе наново правилата, като на практика до голяма степен повтори отменената наредба. Освен това за втори път предложи забрана за пиене на бира и друг вид алкохол в парковете, което се превърна в една от причините текстовете да бъдат редактирани, а гласуването им отложено.

Последният вариант на наредбата е доста съкратен откъм забрани. Остават обаче основните - за вдигане на шум в домовете и на открито в часовете от 22 до 8 и от 14 до 16 в работни дни. Това важи, както за шум от "домашни дейност" и за такива от "строително-монтажни работи по строежите". Според последната версия на наредбата вдигането на шум от "домашни дейност" в почивните и празнични дни става след съгласие на съседите.

Санкцията за вдигате на шум в домовете в забранените за това часове е от 100 до 200 лева. За маловажни случаи се налагат глоби от 10 до 50 лева. Това важи за всички нарушения по наредбата.

Шумната работа по строежите е позволена в почивни и работни дни, но "тихите" часове тогава са повече. Строителите не трябва да вдигат шум между 21 и 9 часа и между 14 и 16 часа през уикендите и по празници. Санкцията е от 100 до 300 лева. Забраната обаче не важи за аварийни ремонти, както и за държавни и общински обекти като ремонта на ул. "Граф Игнатиев" или строителството на метрото, както и за строежи извън зони, в които има жилища.

В последната версия на наредбата остава и забраната за ползване на фойерверки от хората след 22 часа вечерта. Изключение има само за Нова година, когато тишината трябва да се възцари след 1 часа. Същото важи и за мероприятия на открито като концерти и празненства.

Отново е заложена забрана за изяви на улични музиканти и артисти, които нямат разрешение от кмета на общината да представят изкуството си. Освен това те могат да се изявяват само на определени от общината места.

Нов текст е забраната за каскади с велосипеди, бордове, ролери и кънки "извън определените за това места". В първоначалния проект на наредбата беше доста подробно описано как за тази цел не могат да се използват огради, парапети, пейки, "бордове на фонтани", съоръжения на детски площадки и други.

Проектът въвежда и забрана за събиране на парични дарения извън кампании на Българския червен кръст и фондации.

Контролът по спазването на забраните е възложен на служители на Столичната община и на районните кметства, на Столичния инспекторат, на полицията и на служителите по контрол на строителството към общината. Именно контролът обаче е основният проблем в опазването на обществения ред, което прави малко вероятно налагането на глоби особено на отделни граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България