София въвежда правила за депозитите на общинските фирми

София въвежда правила за депозитите на общинските фирми

Лимити за депозитите на част от общинските дружества в търговски банки ще въведе Столичният общински съвет. Те ще важат за 57-те фирми, които са 100% общинска собственост и имат балансова стойност на паричните средства от поне 1 млн. лева.

Нетната експозиция (разликата между кредити и депозити) на тези дружества към една банка не трябва да превишава половината от общия размер на паричните им средства, предвиждат правилата, които трябва да бъдат гласувани в четвъртък от Столичния общински съвет. Ако ограничението бъде нарушено, то фирмата трябва да премести парите си, концентрирани в една банка, за срок от един месец.

Правилата няма да се прилагат, ако противоречат на договори за финансиране, одобрени от общинския съвет.

Към момента няма правила за депозитите на общинските фирми и на практика едно дружество може да държи всичките си пари в една банка, което според вносителите на предложението създава рискове. Причината е, че по закон са гарантирани депозитите до 100 000 евро. Така общинското дружество "Топлофикация - София" се оказа един от най-големите кредитори на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), в която потънаха над 90 млн. лв. от парите на компанията.

От 2013 г. действат правила за депозитите на държавните фирми в банките, които не позволяват нетната експозиция към една финансова институция да надхвърля 25% от паричните средства на дружеството. Правилата бяха приети, след като години наред средствата на държавните дружества бяха концентрирани в няколко банки и основно в КТБ. Година по-късно банката беше поставена под специален надзор, спря да работи и по-късно бе обявена в несъстоятелност.

Споделяне

Още от Бизнес