София вече има мрежа за умно управление на града

Атанас Добрев

Паркинги, които информират водача за най-близкото свободно паркомясто. Контейнери, информиращи кога са пълни, за да мине камионът и да извози отпадъците, а не да се правят излишни курсове. Улични лампи, които светват при движение на хората и пестят ток. Адекватно управление на автомобилния трафик и предупреждения при замърсяване на въздуха. Отчитане на електромери, водомери и газомери без инкасатор вкъщи.

Тези неща, които са част от един умен град, вече са възможни в София, стига комуналните фирми и общината да се възползват от възможностите на изградената от "Виваком" безжична комуникационна мрежа от нов тип, осигуряваща свързаност на всякакъв тип обекти и обмяната на данни между тях.

Технологията LoRa (Long Range), с която допълнително е развита съществуващата мобилна мрежа, но в радиочестотен спектър в под-гигахерцовия диапазон (863 - 870 MHz) и без нуждата от лицензи, бе представена във вторник. Това, според телекома, е сериозна крачка напред в развитието на София като умен град, а технологията може да се прилага и в други големи градове на страната при наличието на интерес към ползването ѝ.

Цялата столица вече е покрита от безжичната комуникационна мрежа, която може да предава данни от всякакъв тип сензори за различните нужди на града, които ще се внедряват при наличие на интерес от страна на общината и Центъра за градска мобилност или на доставчиците на ток, газ, вода. Каква е инвестицията, извършена съвместно с технологичната копания "Нокиа", от "Виваком" не съобщиха, но посочиха, че следващата крачка е предлагане на конкретни решения за умно управление на различни аспекти от градския живот.

Ако това стане, София има реален шанс да се нареди сред световните интелигентни градове като Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Хелзинки, посочиха от "Виваком".

Реално новата мрежа осигурява трасе за обмен на данни, в което могат да се включат различни обекти и да комуникират помежду си бързо и ефективно без необходимост от СИМ карти, а чрез сензори.

Технологията покрива изискванията по отношение на Интернет на Нещата (Internet of Things) – предлага сигурна двупосочна комуникация, мобилност и услуги, свързани с локализация. Предимството на LoRa е, че батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежата, може да бъде експлоатирана до 10 години.

"Инвестираме, за да бъдем активен участник в изграждането на нов, по-добър начин на живот и устойчивото развитие на градовете ни", посочи Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на "Виваком".

Според телекома, LoRa е само една от възможностите за превръщането на София в интелигентен и устойчив град, а умните решения за управление на процесите в града и бизнеса, са многобройни.

"Въпреки че днес Интернет на нещата е осезаема реалност, ние смятаме, че това е едва началото на изключително значима технологична и бизнес трансформация. Визията на "Нокиа" за следващата стъпка към т. нар. "програмируем свят" предвижда една ултра-свързана среда, в която огромен брой взаимно комуникиращи си устройства са обвързани с интелигентност, построена върху огромни масиви от информация. Тя ще допринесе за автоматизиране, опростяване и подобряване на човешкия живот в много области като умните градове например. Те, от своя страна, ще направят живота в урбанизираните региони по-умен, по-сигурен и по-устойчив", каза Мартин Богоев, управляващ директор на "Нокиа Нетуъркс" за България.

"България е 9-та в света и 6-та в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. Имаме всички предпоставки да се наредим и сред първите, които превръщат градовете си в умни и свързани еко системи в полза на хората", допълни Радослав Златков, главен технически директор на "Виваком".

Споделяне

Още от Бизнес