София Владимирова оглави медийния регулатор

София Владимирова

София Владимирова е новият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщиха от медийния регулатор във вторник. На трето поредно заседание във вторник за нея са гласували четирима от петимата членове на регулатора.

Тя заема поста на Мария Стоянова след едногодишен мандат. Стоянова бе номинация на доскорошния президент Росен Плевнелиев в регулатора. Формално мандатът на председател е едногодишен.

Първоначално, освен София Владимирова, претендент за поста е била и Розита Еленова, която обаче се е отказала от поста, съобщава БНР.

Владимирова започна втори мандат като член на СЕМ на 27 април 2016 година от квота на Народното събрание.

Завършила е Софийския университет "Св. Климент Охридски" с магистърска степен по журналистика, специалност "Телевизионна журналистика". Владимирова започва кариерата си в Българско национално радио, програма "Христо Ботев". Повече от 10 години е репортер и сценарист.

От септември 2009 г. до април 2010 г. е директор на Дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" в Министерство на външните работи.

От април 2010 до юли 2013 г. е член на Съвета за електронни медии, избрана от Народното събрание. Номинацията е на ГЕРБ.

Очаква се следващите дни, под нейното председателство, Съветът за електронни медии да даде старт на дълго отлагания конкурс за генерален директор на Българската национална телевизия.

С огромно закъснение СЕМ започна първи стъпки към избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия миналия август. За наследник на Вяра Анкова всъщност отдавна трябваше да е обявен конкурс, тъй като на първи август 2016 г изтече нейният втори тригодишен мандат. По закон тя няма право на следващ.

В началото на юни 2016 г, обаче парламентът промени Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) така, че генералните директори на обществените медии да могат да останат на поста си до избора на нови. Това позволи на СЕМ да забави обявяването на конкурса, като по неофициална информация причината за това е изчакването на избора на ново правителство.

Споделяне

Още от България