София влага косвено 480 млн. лева в по-чист въздух

Граждани подготвят протест, общината обяви битката с праха за "стратегически приоритет"

София влага косвено 480 млн. лева в по-чист въздух

Бюджетът на София за 2018 г. е насочен към решаването на един от най-големите проблеми за града – замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Това беше основното послание на кмета Йорданка Фандъкова при представянето на финансовия план на общината пред общинските съветници в понеделник.

То беше отправено ден преди планирания протест на граждани от пет квартала в София срещу мръсния въздух. Недоволството си от мръсния въздух ще изразят хората от "Красна поляна", "Овча купел", "Младост", "Оборище" и "Западен парк".

Фандъкова обяви, че осигуряването на по-чиста околна среда и подобряването на качеството на въздуха са сред основните приоритети на общината. Тя определи подобряването на качеството на въздуха като "стратегически приоритет“, с който трябва да се ангажират всички институции, тъй като никоя не може да се справи сама.

"Всички големи проекти и голяма част от капиталовата програма на общината за 2018 г. са насочени към подобряването на качеството на въздуха“, обобщи Фандъкова.

Зам.-кметът по екологията Йоана Христова добави, че над 480 млн. лева от инвестициите, които общината планира през следващата година, ще допринесат за намаляването на запрашаването. Сред основните проекти в тази насока са строителството на третия лъч на метрото, купуването на нови автобуси и трамваи за градския транспорт, ремонтът на улици, по-честото миене на пътните платна и където е възможно, на тротоарите, подобряването на трафика, засаждането на нови около 2000 дървета.

Освен това общината ще финансира и информационни кампании сред гражданите, за да "осъзнаем, че решаването на проблема зависи от всички нас", обясни Фандъкова.

Основните източници на фини прахови частици във въздуха са транспортът и битовото отопление. Преди време общината представи мерките си за действие в дните с очаквано прекомерно запрашаване. Голяма част от тях зависят от съвестта на гражданите, които ще бъдат призовавани да не ползват колите си, ако се очаква наднормено замърсяване. Онези, които се отопляват с дърва и въглища, ще бъдат подканяни в такива дни да използват отопление на ток.

Мерките все още не са приети от общинския съвет и не са влезли в сила, но общината вече предоставя на гражданите двудневна прогноза за очакваното замърсяване с прах.

"Трябва всеки ден да работим по общинските ангажименти за подобряването на въздуха“, каза кметът Фандъкова. Тя добави, че общината вероятно ще инвестира в купуването на още станции за мониторинг на въздуха. В момента на територията на града има пет такива, които са на Изпълнителната агенция по околна среда. Мобилна станция на агенцията пък тези дни следи въздуха в "Овча купел" и "Красна поляна", където граждани се оплакват, че обитатели на съседния кв. "Факултета" замърсяват въздуха като горят отпадъци.

Фандъкова обяви, че ѝ предстои среща с министъра на околната среда Нено Димов и прокуратурата, за да обсъдят мерки срещу хората, които се топлят с боклуци като стари гуми. Това е забранено по закон, но служителите на Столичния инспекторат, които имат право да наказват нарушителите, не можели да влязат в къщите им, за да установят на място, че наистина се топлят с отпадъци.

Споделяне

Още по темата

Още от България