София връчи нота на македонския посланик за битите в Скопие българи

Вербална нота за битите български граждани в Македония връчи в понеделник шефът на дирекция "Европа-1" в Министерството на външните работи (МВнР) Косьо Китипов на извънредния и пълномощен посланик на Скопие у нас Абдираман Алити. Това съобщи МВнР след среща между двамата.

Повод за разговора бе инцидентът от 13 януари 2007 г. в македонската столица, при който бяха нападнати български граждани, които участваха в поклонение пред паметната плоча на Мара Бунева.

В нотата се настоява да бъдат предприети всички мерки виновните за случилото си да бъдат наказани и подобни инциденти да не се повтарят. МВнР очаква Македония да направи правилен анализ на случая, който доведе до ескалиране на антибългарски настроения и насилие срещу български граждани.

Документът припомня, че в подписаната през 1999 г. от премиерите на България и Македония декларация, двете страни са се ангажирали да "предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции", както и да не се допускат действия, които са насочени към подстрекателство на насилие и омраза.

В нотата се изразява и съжаление за зачестилите в последно време антибългарски прояви, както в македонските медии, така и в изяви на публични личности и неправителствени организации.

МВнР припомня, че през последните два месеца на срещи с македонския си колега, министър Ивайло Калфин е подчертал необходимостта от ефективни  действия за преустановяване на различните форми на антибългарски прояви с аргумента, че те не създават благоприятен климат за развитие на иначе отличните двустранни отношения.

Посланик Алити изразил съжаление за инцидента с българите и е обещал пълно съдействие от македонска страна за установяване на виновните.

Споделяне

Още по темата

Още от България