София все още е непозната за големите международни фирми

София все още е непозната за големите международни фирми

София става по-позната на международните компании, но все още e извън класацията на най-перспективните бизнес градове, съобщиха от Кушман&Уейкфийлд. В четвъртък международният консултант обяви резултатите си от анкетата си сред 500 компании. Данните показват, че Лондон продължава да води втора година класацията на предпочитаните за бизнес гладове, следван от Париж и Франкфурт.

Британската столица е предпочитана заради лесния достъп до развитите пазари, добри международни транспортни връзки, квалифициран персонал и езиковата среда. София става по-популярна сред големите инвеститори, защото се увеличава броя на запитаните компании, които заявяват намерение да инвестират у нас. За разлика от София обаче, Букурещ е в полезрението на големите инвеститори. За една година столицата на северната ни съседка се е качила с едно място – от 29-то на 28-о, в класацията на най-атрактивните за бизнес градове. Букурещ привлича международните фирми най-вече с цената на труда. Най-предпочитани за бизнес от новите страни – членки на Европейския съюз са градовете Прага и Варшава. Столицата на Чехия заема 14-то място в класацията, а Варшава е лидер при предлагането на висококачествени офиси и е на 19-та позиция.  

Шест на сто от анкетираните посочват София като атрактивна дестинация, където биха могли да развиват успешен бизнес.

Според международните компании, най-важният фактор, който определя избора им, са квалифицираните кадри. Значение имат и телекомуникациите, говоримите езици, цената на труда и локацията спрямо важни пазари и клиенти, данъчната политика в страната и финансовите облекчения, както и ценовите равнища на офисите в града.

Според анкетата на Кушман&Уейкфийлд, в Букурещ, Варшава, Лондон и Берлин е най-добро съотношението между качество и цена на офисните площи. Берлин предлага най-много свободни офиси, следван от Лондон, Лийдс и Мадрид.

Споделяне

Още от Имоти

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?