София за пръв път пусна "зелен билет" по 1 лв.

За часове бяха продадени над 10 000 от новите еднодневни карти, които трябва да борят мръсния въздух

София за пръв път пусна "зелен билет" по 1 лв.

В неделя Столична община за пръв път въведе "зелен билет" за пътуване с градски транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии при редовна цена 4 лв.

Причината са превишените нива на фини прахови частици. През уикенда отново е отчетено замърсяване на въздуха.

"Днес за първи път пуснахме т.нар. "зелен билет", който цели да стимулира повече хора да слязат от личните си автомобили и да използват градския транспорт. До този момент над 10 000 билета са продадени", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която в 13 ч. присъства на церемонията по отбелязване на 20-годишнината на метрото.

Фандъкова посочи, че има ясни правила за това кога може да се въвежда зелената абонаментна карта. Според правилата, приети от общинския съвет преди броени дни, мярката влиза в сила, ако има превишение на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на куб. метър (при норма от 50 микрограма за денонощие) в поне две от градските станции за измерване в два последователни дни, или в 4 за един ден.

"Снощи до късно работиха колегите, за да може да изчислят вчерашните превишения, за да може да бъде законосъобразно моето решение. Но така или иначе, въпреки че прогнозата за днес беше по-добра, все още виждаме, че не се е реализирала и аз мисля, че съвсем навреме беше въвеждането на билета", обясни Фандъкова.

"Зеленият" билет може да се закупи от всички пунктове за продажба на билети и карти за градския транспорт, а също и от шофьорите.

От Столична община призовават гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване, а собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях.

Продължават проверките за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града, съобщават още от пресцентъра на Столичната община.

Лекарите съветват гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито, посочва БНР.

Междувременно, кметът на София съобщи още, че и по двете направления към Витоша в неделя са били увеличени възможностите за придвижване на хората. "Бяха увеличени с 4 допълнителни автобуса. За радост, интересът към Витоша е много голям", каза Йорданка Фандъкова. По-рано БНР съобщи за голямо струпване на автомобили в района на Златните мостове на Витоша. Причината е заповед, съгласно която не е позволено движението на автомобили до Витоша между 11 ч. и 14 ч. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?