София задейства процедура за промяна на общия устройствен план

Сн. БГНЕС

До края на годината трябва да е готово заданието за изменение на общия устройствен план на Столичната община. Документът залага основните параметри за развитието на града и от него би трябвало да зависят подробните устройствени планове.

Според кмета Йорданка Фандъкова промените в общия устройствен план, предвидени в заданието, трябва да предвиждат повече зелени площи, да подредят строителството и да осигурят балансирано развитие на отделните територии. Заданието трябва да бъде направено на основата на документа "Визия за София", който се разработва в последните 3 години. Дългосрочната визия за развитието на града до 2050 г. ще бъде внесена в сряда в Столичния общински съвет, който трябва да приеме стратегическия документ.

След това ще бъде приет и детайлният документ за времето до 2025 г.

Една от промените, които се очаква да бъдат направени в общия устройствен план на София е редуциране на параметрите за строителство, стана ясно от думите на ръководителя на екипа за разработване на "Визия за София" арх. Любо Георгиев.

"Ако се застрои всичко, позволено в общия устройствен план, в София могат да се заселят още 1 млн. души. Ние не искаме това. За това ще редуцираме параметрите в новия устройствен план", коментира арх. Георгиев. Добави, че проучванията на "Визия за София" показват и че няма как в София в следващите години да се заселят още 1 млн. души, тъй като голямата вълна на преселване към столицата е утихнала. Това се дължи на конкуренцията на няколко други големи града в страната, на градове в чужбина, както и на намаляването на населението в трудоспособна възраст в средните по големина и по-малките градове в страната.

"За това не очакваме значително да се промени населението на София и да остане около 1.5 млн. души", коментира арх. Георгиев. Той добави, че в зависимост от това колко и какви са промените спрямо действащия устройствен план, заданието ще е за разработването на промени в него или за създаване на изцяло нов документ.

"Визия за София", която вече беше публично представена, съдържа 24 стратегически цели с 230 мерки и 385 конкретни стъпки. Преди да бъде гласуван от общинския съвет стратегическият документ ще бъде подложен на едномесечно обществено обсъждане. След това ще започне разглеждането му от комисиите в общинския съвет, а общинарите също могат да предлагат промени в документа.

Приемането на "Визия за София" се забави с около половин година. Последните планове бяха документът да бъде обсъден и приет от общинския съвет до края на 2019 г.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?