София замразява проекта за изцяло общинска чистота

София замразява проекта за изцяло общинска чистота

Столичната община няма да реализира през следващите няколко години идеята за създаване на собствено дружество, което да почиства града, научи в четвъртък Mediapool от свои източници в групата на ГЕРБ. Разчетите на администрацията показват, че създаването на общинската фирма ще излезе повече от 10 милиона лева и те няма как да бъдат заложени в бюджета на София за 2010 година.

По време на предизборната си кампания новият кмет на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) обеща да се върви към създаването на общинско дружество, което да поеме чистенето на града. В началото на тази година общинската фирма "Чистота-Искър" сключи договори за сметосъбиране и сметоизвозване в районите на "Овча купел", "Триадица" и "Люлин", но веднага след това нае като подизпълнител частната "Аес-Х". Оправданието бе липсата на достатъчен капацитет да се справи с цялата работа.

Общинската администрация имаше идея новото почистващо дружество да бъде създадено с по-малко средства и първата му задача да е почистването на парковете, но и това едва ли ще се реализира. През 2008 година Столичната община районира града и сключи договори с "Озеленяване" и няколко други частни фирми за почистването на зелените площи.

Очаква се от кметската администрация да обявят и новите параметри на обществената поръчка за чистотата на София. Договорите на сегашните 8 фирми, които се занимават с тази дейност, изтичат през юни 2010 година. Очаква се броят на дружествата, които ще чистят града през следващата година, да бъде намален до най-много шест.

Извън въпроса с почистването на града, новата кметска администрация ще се сблъска и с проблема с поддържането на подлезите. В края на годината изтича договора на общинската охранителна фирма "Егида" за тяхната охрана и поддръжка.

Дружеството е в тежко финансово състояние и от пет години не е плащало на Столичната община дължимите данък "сгради" и такса "смет". В четвъртък градският парламент взе решение тези дългове да бъдат разсрочени за период от пет години.

В същото време обаче стана ясно, че самата община и районните кметства дължат 200 000 лева на "Егида" за охрана на техни обекти. Дългът на централното кметство е 80 000 лева. Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов съобщи, че кметството дължи пари на множеството свои контрагенти и "Егида" не е изключение.

"Проблемите обаче се наваксват, защото в момента разходите са по-малко от приходите за разлика от предишните месеци", каза Иванов.

Очаква се през следващата седмица общинската комисия, която трябва да реши проблема със стопанисването на подлезите, да излезе с конкретни предложения. "Егида" вече не желае да извършва тази дейност, защото трупа всеки месец загуби от около 50 000 лева.

Андрей Иванов обясни, че има голяма вероятност да се стигне до отдаване на подлезите с магазини на частни фирми срещу задължението те да са грижат и за подземните съоръжение, в които не се развива търговия. Реновирането на всички общински подлези в София би струвало на общината около 15 млн. лева.

В четвъртък по време на заседанието на съвета избухна скандал и за наема на подземния паркинг под сградата на "Булбанк". За последните 10 години Столичната община е отдавала съоръжението на цена от 1166 лева на месец на фирма "МСН 2001". Сега дружеството иска да изкупи общинския дял от 35% в паркинга срещу 1.3 милиона лева. Съветникът от ДСБ Вили Лилков коментира, че София не може да си позволи да продаде този подземен терен, защото в него влиза западната част от античния град Сердика.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?