София знае къде се намират двамата ни заложници в Ирак

Българските власти знаят къде се намират двамата ни сънародници, отвлечени в Ирак, съобщиха министърът на отбраната Николай Свинаров и външният министър Соломон Паси. По информация от понеделник шофьорите Георги Лазов и Ивайло Кепов са живи, но няма подробности за здравословното им състояние.

Кабинетът призова българите да не пътуват до Ирак

Чрез медиите Соломон Паси отправи призив към всички български граждани, ако са планирали пътувания в Ирак, да ги отменят и да не излагат на риск съдбата си и тази на своите семейства. Правителственият говорител Димитър Цонев уточни, че кабинетът няма законова възможност да забрани на съгражданите ни да пътуват, затова ги предупреждава за рисковете и ги съветва да не предприемат подобен ход.

Свинаров пръв съобщи новината, че е локализирано местоположението на българите, отвлечени от терористичната групировка на Абу Заркауи. Министърът на отбраната обаче предупреди медиите да не се концентрират върху това къде похитителите държат заложниците.

Информацията бе потвърдена и от външния министър Паси, във видеобрифинг с българските медии от Брюксел, където е на работно посещение.

Паси и Свинаров поотделно заявиха още, че по абсолютно достоверна информация от понеделник Кепов и Лазов все още са живи, но не се знае какво е тяхното здравословно състояние. Вчера Паси отправи призив към похитителите за здравето на двамата българи с информацията, че Лазов е диабетик, а Кепов е прекарал инсулт.

Не искам да създавам излишен оптимизъм, положението остава тревожно, предупреди външният министър.

Няма нови искания на похитителите

Ирак осъди взимането на заложници

Ирак осъжда взимането за заложници на чужди граждани, дошли в страната, за да помагат за нейното възстановяване. Това заяви иракският външен министър Хошияр Зебари на брифинг в Брюксел, предаван на живо по Си Ен Ен. Успоредно, по катарската телевизия Ал Джазира иракският президент Гази ал Яуар заяви, че окупацията на Ирак е приключила и бунтовниците не трябва да използват поисканото от самите власти оставане на коалиционните сили, за да продължават да вземат заложници.

още

 

И външният министър Соломон Паси, и говорителят на правителството Димитър Цонев отрекоха слуховете, че похитителите на двамата български шофьори са поискали София да изтегли до 7 месеца контингента си от Ирак. Във видеоматериала, излъчен по катарската телевизия Ал Джазира, с който групировката съобщи за отвличането на българите, тя поиска САЩ да освободят иракските затворници. Едно от посланията на българските власти към похитителите до момента са, че те не могат да изпълнят искане, което не е от компетенциите на София.

Говорителят на правителството Димитър Цонев категорично отрече информацията, че похитителите са поставили ултиматум за изтегляне на българския контингент от Ирак, какъвто е случаят с филипинския заложник. "Към българската страна официално не са поставяни никакви условия за освобождаването на сънародниците ни - нито от политически, нито от икономически характер, тоест искане за откуп", подчерта Цонев.

На същия въпрос външният министър Паси отговори, че до него такова искане не е постъпвало.

Не е обсъждан вариант за преговори с терористите

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски каза ясно и точно, че ние със самите похитители на двамата българи в Ирак няма да преговаряме, заяви още в понеделник говорителят на МС Димитър Цонев.

Паси консултира с шефа на НАТО общ механизъм за реакция

Кризата с българските заложници е била сред темите на разговора на външния министър с генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер. По думите на Паси, бившият холандски външен министър сам е попитал за съдбата на заложниците. Двамата обсъдили ситуацията, в която е попаднала България. Външният министър заяви, че България не е първата, нито ще бъде последната страна в подобно положение, затова трябва да се търси общ начин за реакция. В Брюксел паси е разговарял и с посланика на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс, но като тема на разговор външният министър посочи само формулировката "теми, свързани с Близкия Изток".

Пред БНТ Цонев уточни, че засега българската власт реално няма и възможност за директни разговори с похитителите, затова се търсели всички други пътища те да бъдат информирани за българската позиция и посланията от страна на София.

В събота премиерът обяви, че една правова държава не преговаря с подобни елементи, визирайки терористичната групировка на Абу Заркауи, която отвлече двамата български шофьори Георги Лазов и Ивайло Кепов.

Не е обсъждан вариант за преговори, ако похитителите поставят такъв въпрос, каза и заместник-външният министър Иван Петков в предаването "Блиц" на радио Нова Европа.

В отговор на въпрос външният министър Соломон Паси заяви, че досега по официален път до българските власти не е достигала реакцията на похитителите на отправените от София послания. Той повтори, че като канал за обратна връзка българските власти използват телевизия "Ал Джазира", избрана от групировката да излъчи ултиматума ѝ миналия четвъртък през нощта.

Правителството разчита на арабските духовни лидери

Паси заяви още, че изпратените от МВнР двама български дипломати в Багдад разговарят не само с представители на официалните иракски власти, но са се свързали и с местни духовни лидери.

Всички тактически стъпки от американска страна за спасяването на българските заложници в Ирак са направени, заяви българският посланик в САЩ Елена Поптодорова. "Абсолютно всяко звено на администрацията и на военните са ангажирани по този въпрос. Те си държат пряката връзка по своите канали, на мен са ми дадени контакти за връзка с посолството на САЩ в Багдад", допълни Поптодорова пред Дарик радио.

От изявленията на официалните институции стана ясно, че продължава тактиката да се използват всякакви контакти - както на премиера, така и на властта, с арабския свят в опит за въздействие върху похитителите от страна на местните духовни водачи и шейхове. В понеделник говорителят на Симеон отново информира, че премиерът е задействал всички възможни контакти с арабския свят за съдействие по случая, но до момента все още няма обратна реакция.

Най-вече арабският свят може да повлияе за разрешаването на кризата с двамата български заложници в Ирак, коментира Цонев.

Пред радио Нова Европа египетският журналист Мохамед Камал заяви, че обръщението на Съвета на мюсюлманските учени в Ирак в подкрепа на двамата български заложници ще доведе до положителен изход от кризата. В подкрепа на тезата си той посочи, че американският морски пехотинец е бил освободен от похитителите също след намеса на Съвета на мюсюлманските учени.

В предаването "Блиц" Камал допълни, че България винаги е проявявала солидарност с арабските държави и това ще повлияе на терористите.

В събота Съветът на мюсюлманските учени определи двамата похитени българи като "странници", на които според исляма не се посяга. В българското послание към терористите, отправено по телевизия Ал Джазира от президента Първанов и външния министър Паси пък се акцентира и на дългогодишните приятелски контакти на България с арабските страни.

На този етап не се предвижда премиерът Симеон Сакскобургготски също да отправя послание към похитителите по Ал Джазира, съобщи правителственият говорител като уточни, че направените до момента изявления на президента Първанов, външния министър Паси и роднините са били ясни и многократно излъчени. Цонев изрази надежда, че посланията вече са достигнали до похитителите и скоро ще постигнат желания положителен резултат.

Почетният председател на асоциацията на иракчаните в България Мохамед Хасан пък съобщи, че отзивите в Ирак са били положителни след обръщението на президента Георги Първанов по катарския сателитен канал. Той определи като надежда за преговори формулираното искане на похитителите, насочено към САЩ, а не към компетентност на България. Ако похитителите изключваха варианта да освободят двамата българи, те щяха да поискат например българския контингент в Ирак да се изтегли, смята Хасан.

Наши духовници отиват в Ирак?

Обсъжда се въпросът за изпращането на наши духовници в Ирак, които да помогнат за освобождаването на двамата похитени българи, съобщи Дарик радио, цитирайки изявление на министъра на отбраната Николай Свинаров по време на деня на отворените врати в Националната гвардейска част.

Вероизповеданията са отделени от държавата и тя няма да се противопостави на решение на религиозните общности за посещение на място, е казал Свинаров.

Като възможна позитивна информация по кризата Свинаров определи единствено решението за освобождаване на нашите сънародници и неговото изпълнение.

В отговор на въпрос министърът на отбраната допълни, че поведението на българския контингент в Ирак остава адекватно на ситуацията със заложниците, без войниците ни в Кербала пряко да са ангажирани с инцидента.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?