"Софиямед" може да остане без лиценз по неонатология

На болницата е налагана само една санкция за нарушение на трудовото законодателство

"Софиямед" може да остане без лиценз по неонатология

Болница "Софиямед", в която акушерка преби новородено, може да остане без лиценз по неонатология. Решението ще бъде взето след предстояща проверка на Регионалната здравна инспекция за прилагане на медицинските стандарти в отделението по микропедиатрия. Това обяви здравният министър Петър Москов в понеделник пред бТВ.

"Когато начинът на работа, апаратурната обезпеченост, хората, които работят не съответстват на приетия медицински стандарт, на базата на който болницата е кандидатствала за определена дейност и това се докаже, един от възможните варианти е отнемане на разрешителното за определена дейност. Дали това ще се случи или не аз още не мога да кажа", заяви Москов. Министърът щял да поиска среща със собственика на

"Софиямед", за да разбере от него какви мерки ще се предприемат.
Москов коментира, че болница "Софиямед" не е толерирана финансово или по друг начин. "Има ясна методика, тя получава по същата формула лимити от касата като всяка друга, няма финансово толериране. Само лимитът на "Пирогов" е по-висок тази година, заради специфичните функции на болницата", каза Москов.

"Не искам да хвърляме в устата на обществото една болница и да създаваме страхове. Преди години спомнете си болница "Шейново"... "Софиямед" е добре работеща болница, да не стигматизираме", призова той. "Това са големи болници, които ежедневно работят и хората получават качествено лечение", каза Москов.

По формулата коя болница каква спешност прави, има абсолютна справедливост и прозрачност, увери той.

Министърът съобщи още, че в клиниката е имало сериозни нарушения на трудовото законодателство. "Уведомихме министър Ивайло Калфин, ще се извърши проверка и от неговото ведомство", обясни Москов. Той допълни, че причината, поради която медицински сестри и лекари търсят допълнително натоварване, е ниското заплащане.

На "Софиямед" е налагана само една санкция за нарушение на трудовото законодателство

От Инспекцията по труда съобщиха за Mediapool, че от 2012 година до момента са направени пет проверки в "Софиямед" и само за едно нарушение е била наложена санкция, без обаче да уточняват подробности какво е нарушението и каква санкцията. За останалите нарушения са дадени предписания за отстраняването им.

През миналата година е имало специална кампания на трудовата инспекция в сектор "Здравеопазване" и са били направени 954 проверки, 160 от които по жалби на работещите в болниците. Издадени са над 4300 предписания, като практиката от последващия контрол показвала, че те се изпълняват. Наложени са и глоби между 1500 и 15 000 лева за откритите нарушения. Най-честите нарушения са били свързани с работното време, липсата на работно облекло, съдържанието на трудовите договори, отпуските.

Нарушенията, свързани с работното време са били около 200.

Инспекторите не са засичали 24-часови смени в болниците

Въпреки че сливането на 12-часови дежурства е практика не само в "Софиямед", трудовите инспектори не са констатирали нито един случай на полагане на 24-часово дежурство. "Подобно нарушение се установява изключително трудно без съдействието на самите работещи", заявиха от инспекцията.

От разкази на работещи в "Софиямед" стана ясно, че сливането на дежурства става именно по желание на служителите, които съвместяват ангажиментите си към болницата с работа на второ място или пък пътуват от провинцията и дългите смени са по-удобни за тях.

Според статистиката, базирана на отчетения в Инспекцията по труда извънреден труд, в болниците за една година 34 773 служители са работили 1 776 234 часа допълнително или по 51 часа средно на човек при допустими 150 часа. Работодателите са длъжни да отчитат положения извънреден труд през годината до края на януари следващата година.

При проверките не е установена и практика за работа на трудов и граждански договор от един човек в едно лечебно заведение, какъвто е случаят с акушерката в "Софиямед".

Като цяло трудовите инспектори оценяват сектор "Здравеопазване" като рисков заради стреса, работата с опасна апаратура и вещества и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?