Софиянски: Ако в СОС се разбирахме, нямаше да има скандал с Общинска банка

Конфликтът за Общинска банка се породи от това, че новият Столичен общински съвет не приема решенията на стария местен парламент, но и не прави нищо, за да ги промени. Това коментира в предаването "Денят започва" на БНТ кметът на София Стефан Софиянски.

Вместо да свика общо събрание на банката, да изчисти положение и тогава да се насрочи приватизацията, се върнe по обратния ред, каза градоначалникът. Бързо се реши продажбата, паралелно с това се гласува откриването на процедура за конкурс къде ще бъде общинският бюджет и се отиде на конфликт, допълни кметът.

Ако в рамките на общинския съвет имаше по-добри отношения, спорът с Общинска банка вожеше да бъде избегнат, смята Софиянски. Според него приватизацията на трезора е закъсняла. След като имаше политическа воля да се приватизира, това трябваше да стане още миналата година, посочи той. Столичният кмет каза, че не знаел, че общински дружества са си прехвърляли дялове и посочи, че от една година не е представител на общината в банката.

По думите му трябва максимално бързо да се направи приватизация на банката. Доброто ѝ бъдеще би било стратегически инвеститор, а такива интереси има, каза Софиянски.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?