Софиянски: Атакуват ме заради подготовката на ССД за изборите

Първият път, когато бях атакуван, точно бяхме създали Съюза на свободните демократи. Сега, когато взимаме една твърда позиция и се подготвяме за следващите избори, отново идва доста остра атака, заяви столичният кмет Стефан Софиянски на специална пресконференция по повод обвинението на прокуратурата по сделката за Централни хали.

Според Софиянски, основната причина за атаката е неговото преизбиране за кмет, както и категоричната му позиция по "Софийски имоти", която явно засягала много интереси.

Софиянски не изключи възможността подобни атаки да продължат и до парламентарните избори, но каза, че е амбициран да се справи с трудностите и ще продължи активната си политическа дейност.

"Гергьовден": Софиянски да се оттегли сам
Европейската практика в случаи като този с разследването срещу столичния кмет Стефан Софиянски, предполага засегнатата страна да се оттегли от поста,докато изчисти името си. Това обявиха в изявление за медиите от движение "Гергьовден". На същия въпрос - трябва ли Софиянски да се оттегли, лидерът на СДС Надежда Михайлова предпочете да не отговори.
още

Кметът припомни, че уставът и договорът на смесеното дружество за Халите между общината и израелската фирма "Ащром" са утвърдени от Столичния общински съвет (СОС). Софиянски имал достатъчно информация и документи, които ще предостави на съответните органи.

По сделката с "Ащром" той припомни, че му е възложено да преговаря, след което постигнатите параметри са отразени в устава и учредителния договор, които са одобрени от СОС. Разликата била, че в съда дружеството е записано по балансова стойност, а оценката за променената стойност била "вкарана в акциите на дружеството".

"Няма разминаване в цифри. Тази, за която се твърди, че е 400 пъти по-малка, е записана като акции - цифрите съвпадат", каза Софиянски.

Това би трябвало да означава, че не е направена преоценка на активите на Халите към момента на учредяването на смесеното дружество, но поради факта, че в сградата е била направена инвестиция, стойността на акциите на общината се е повишила. Затова не е налице ощетяване на общината, която вече има оферта за изкупуване на дяловете си от "Ащром".

Кметът припомни, че при първата му кампания за кмет на столицата през 1995 г. възстановяването на Халите е бил един от основните му ангажименти. Сградата е престанала да функционира през 1989 г., а през 90-те години е сключен договор с бизнесмена Анжел, който фалира и не е извършвал никаква реконструкция на имота.

След финансовата криза през 1997 г., общината е спечелила съдебните спорове с Анжел и си е върнала обратно Халите. Софиянски каза, че в този момент една основна цел е била да се канализира стокооборота на хранителните продукти заради сериозното ниво на черната търговия.

За търговията на едро е поканена веригата Метро, а за търговията на дребно се е стигнало до приличането на "Ащром". Общината искала да има център, в който оборотите се отчитат прозрачно и се продава на реални цени, и тази цел била постигната.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: