Софиянски: БСП е за пръв път с шансове за столицата

За пръв път от промените от 1989 г. насам БСП има шанс да спечели в София и да бие СДС на местните избори. Това заяви в Слънчев бряг столичният кмет и лидер на Съюза на Свободните демократи (ССД) Стефан Софиянски, който вече се кандидатира за трети мандат.

Той обяви, че ССД ще издигне 31 самостоятелни кандидатури за кметове в Бургас и областта. Все още не било известно името на кандидат-кмета в Бургас.

Акцентите в програмата за местното самоуправление на ССД са местните власти да се финансират само от данък общ доход, който да остава сто процента в общините и от данък върху собствеността. Друг важен момент е административните услуги да се децентрализират и да достигнат до отделните квартали.

Междувременно зам.-председателят на БСП Румен Петков обяви в Добрич, че там левицата ще събере два пъти повече гласове от НДСВ, СДС и други местни формации, взети заедно. Той се позова на социологическо проучване, без да посочи на коя агенция е.

Две към едно било съотношението между основните политически конкуренти в полза на левите и във Враца, където управлява червен кмет. Според Петков в Плевен и в Стара Загора има паритет.

Румен Петков обясни, че с оглед на добрите прогнози БСП може да допусне грешка като изпадне в самоуспокоение и демотивация. Били възможни и спекулации след изборите всеки резултат да бъде тълкуван като загуба. Висшият съвет на БСП формулирал три критерия за оценка на местния вот - брой спечелени места за общински съветници, избрани кметове и абсолютен брой гласоподаватели, предпочели червената бюлетина.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?