Софиянски: Дясноцентристка коалиция след парламентарните избори

Трябва предварително да знаем, че веднага след парламентарните избори България ще бъде управлявана от дясноцентристка коалиция, която да поеме съответните ангажименти за вкарването на страната ни през 2007 година в ЕС. Това заяви Стефан Софиянски - кандидат за трети кметски пост в столицата, в предаването "Блиц" на Би Ти Ви и Радио Свободна Европа.

Според Софиянски, който е и лидер на Съюза на свободните демократи, формулата за обединение в дясно е обединение около целите ѝ. В дясноцентристката коалиция могат да влязат всички, които днес имат принципни различия, смята той. Запитан има ли допирни точки между ССД и СДС, Софиянски отговори: "Ние всички нямаме избор и трябва да работим заедно". Според него до такава потребност ще се стигне много скоро, защото след месец и половина представителите на десните партии ще трябва да работят заедно в общинските съвети.

Той посочи, че сега всеки трябва да се съсредоточи върху местните избори, които са изключително важни, свързани с ежедневието на хората.

Излязох от СДС заради много силни различия със старото ръководство на партията, каза днес Стефан Софиянски в отговор на лидера на СДС Надежда Михайлова, която вчера определи като въпрос на политическа почтеност всички напуснали синята партия да обяснят защо са го направили - "по лични, по политически причини, поради разминаване във вижданията".

Михайлова призова лидерите на по-малките партии да престанат да се занимават със СДС и да си гледат собствените политически сили, защото СДС си има лидер, който е готов да отговори на всички въпроси, свързани с партията.

Днес Софиянски заяви, че уважава желанието на Надежда и няма да се бърка в работите на СДС, но направи уговорката, че за него СДС е и идея, и структура, които не се припокриват - "Идеята СДС надмина тесните партийни структури. Тя е нещо много по-широко, СДС е нещо много по-широко, отколкото структурата, която представлява. И аз съм привърженик на тази идея."

По повод разминаването си със СДС през 2001 г. Софиянски повтори позицията си, че ОДС е трябвало да направи всичко възможно да остане в управлението на страната.

Още от България