Софиянски е по-близък с НДСВ, отколкото със СДС, обяви Надежда Михайлова

Убедена съм, че обединението на дясното пространство зависи не от "ясни взаимни гаранции" между политиците, а от доверието на хората. Това заявява лидерът на СДС Надежда Михайлова в отговор на бившия лидер на СДС и бивш премиер Филип Димитров, според който СДС може да подкрепи кандидатурата на Стефан Софиянски за кмет на София при ясни взаимни гаранции и така ще се постави началото на трайно обединение на десницата.

Изявлението на Михайлова бе разпространено от Информационно-аналитичния център на СДС.

Според Надежда Михайлова днес изборът е за бъдещето на СДС и за смисъла на това да се отстояват принципи, затова в дебата е нормално да участват всички авторитети на СДС.

"През 1992 г. СДС загуби властта, след като Филип Димитров избра да заложи на морала и принципите, а не на пазарлъците и сделките за оставане във властта на всяка цена. Тогава мнозина го упрекнаха и нарекоха принципната му постъпка "сдаване на власт". Заваляха обвинения, че в политиката няма нужда от рицари, че такъв жест не може да се изплати нито с последвалите години на безвремие при Любен Беров, нито с катастрофалната загуба на парламентарните избори, довели на власт едно от най-неуспешните правителства -на Жан Виденов", се казва още в изявлението. Според Надежда Михайлова тогава Филип Димитров, като председател на първото правителство на СДС, е бил изправен пред избор и е избрал по-трудния път - този на принципите, а не на тайните договаряния.

"Днес, единадесет години по-късно, се оказах изправена пред подобен избор- да се спазаря, за да запазя макар и с безчестие честта на СДС, някои добавят тук, вероятно с основание, и собствената си глава, или да кажа почтено какъв компромис не съм готова да направя", казва Михайлова и добавя, че оттегляйки Пламен Орешарски не е заклеймила никого и никого не е обвинила.

"Просто честно заявих, че не мога да допусна повече върху СДС да падат съмнения, че няма и не мога да приема тайни договаряния, които оставят привкуса на сделка. И вместо подкрепа, учудващо и за самата мен, днес аз съм атакувана точно, защото искам да сваля съмненията от СДС. Съмненията за неговото минало, от което част е и Стефан Софиянски, съмненията за неговото настояще", се казва в изявлението.

По думите на Михайлова преди да се случи някакво обединение на политически сили от дясното пространство трябва "откровено и честно да си кажем защо се разделихме, защо Стефан избра да напусне СДС в един от най-трудните моменти, след тежката ни загуба на парламентарните избори. Защо стана така, че с времето правителството на НДСВ му стана по-близко от правителството на СДС, на което всъщност дължи толкова много от успехите, които днес публично отчита".

"Аз отказвам да превърна битката за София в сделка", казва Михайлова. Тя заявява, че вярва, че има и друг път към успеха- "не онзи, добре отъпканият през годините, на тайните срещи по яхти и офиси, където се договарят интересите. А другият, откритият, където в диалог с хората се защитават принципите". "Аз избирам втория. И ще се опитам да успея. Другият има висока цена и вече сме я плащали", казва лидерът на СДС.

Лидерът на СДС заявява, доверието на хората ще обедини дясното, когато отпадне сянката на съмненията.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?