Софиянски е по-близък с НДСВ, отколкото със СДС, обяви Надежда Михайлова

Убедена съм, че обединението на дясното пространство зависи не от "ясни взаимни гаранции" между политиците, а от доверието на хората. Това заявява лидерът на СДС Надежда Михайлова в отговор на бившия лидер на СДС и бивш премиер Филип Димитров, според който СДС може да подкрепи кандидатурата на Стефан Софиянски за кмет на София при ясни взаимни гаранции и така ще се постави началото на трайно обединение на десницата.

Изявлението на Михайлова бе разпространено от Информационно-аналитичния център на СДС.

Според Надежда Михайлова днес изборът е за бъдещето на СДС и за смисъла на това да се отстояват принципи, затова в дебата е нормално да участват всички авторитети на СДС.

"През 1992 г. СДС загуби властта, след като Филип Димитров избра да заложи на морала и принципите, а не на пазарлъците и сделките за оставане във властта на всяка цена. Тогава мнозина го упрекнаха и нарекоха принципната му постъпка "сдаване на власт". Заваляха обвинения, че в политиката няма нужда от рицари, че такъв жест не може да се изплати нито с последвалите години на безвремие при Любен Беров, нито с катастрофалната загуба на парламентарните избори, довели на власт едно от най-неуспешните правителства -на Жан Виденов", се казва още в изявлението. Според Надежда Михайлова тогава Филип Димитров, като председател на първото правителство на СДС, е бил изправен пред избор и е избрал по-трудния път - този на принципите, а не на тайните договаряния.

"Днес, единадесет години по-късно, се оказах изправена пред подобен избор- да се спазаря, за да запазя макар и с безчестие честта на СДС, някои добавят тук, вероятно с основание, и собствената си глава, или да кажа почтено какъв компромис не съм готова да направя", казва Михайлова и добавя, че оттегляйки Пламен Орешарски не е заклеймила никого и никого не е обвинила.

"Просто честно заявих, че не мога да допусна повече върху СДС да падат съмнения, че няма и не мога да приема тайни договаряния, които оставят привкуса на сделка. И вместо подкрепа, учудващо и за самата мен, днес аз съм атакувана точно, защото искам да сваля съмненията от СДС. Съмненията за неговото минало, от което част е и Стефан Софиянски, съмненията за неговото настояще", се казва в изявлението.

По думите на Михайлова преди да се случи някакво обединение на политически сили от дясното пространство трябва "откровено и честно да си кажем защо се разделихме, защо Стефан избра да напусне СДС в един от най-трудните моменти, след тежката ни загуба на парламентарните избори. Защо стана така, че с времето правителството на НДСВ му стана по-близко от правителството на СДС, на което всъщност дължи толкова много от успехите, които днес публично отчита".

"Аз отказвам да превърна битката за София в сделка", казва Михайлова. Тя заявява, че вярва, че има и друг път към успеха- "не онзи, добре отъпканият през годините, на тайните срещи по яхти и офиси, където се договарят интересите. А другият, откритият, където в диалог с хората се защитават принципите". "Аз избирам втория. И ще се опитам да успея. Другият има висока цена и вече сме я плащали", казва лидерът на СДС.

Лидерът на СДС заявява, доверието на хората ще обедини дясното, когато отпадне сянката на съмненията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?