Софиянски: Няма да участвам в програмно правителство

Г-н Софиянски, случайно ли съвпаднаха идеите Ви за следващото дясноцентристко управление с участие на НДСВ с изказванията на някои царски депутати , че са нужни промени в правителството?

Това, което се говори, че ще участвам в програмно правителство, не е вярно. Такова нещо няма, аз съм току що избран за кмет и си оставам на позицията, че трябва да се работи още по-добре, за да се излезе на едни по-стабилни позиции на следващите избори.

Готов ли сте да си сътрудничите под някаква форма с правителството?

Не, аз съм кмет и изобщо нямам намерение да си променям позицията, нито сега, нито по-късно.

А от страна на НДСВ търсили ли са Ви за помощ?

Не, в момента аз съм кмет и ще си остана такъв. Това, за което говорех, се отнася за следващите избори и за следващото управление, което трябва да е дясноцентристко. Това е моето мнение.

Думите Ви предизвикаха конфликт вътре в СДС.

Аз не съм част от СДС, аз съм човек със собствена позиция. Не разбирам защо едно мое изказване ще предизвиква конфликт в СДС. Моята позиция е лична, аз не съм се бъркал в СДС. Това, което казах е базирано на социологическите проучвания.

Аз съм от хората, които по никакъв начин не искат СДС, ССД, НДСВ, ВМРО, Народен съюз да бъдат извън управлението на страната, когато България влиза в ЕС. Базирайки се на обективните обществени процеси, на социологическите проучвания, аз виждам,че едно мнозинство може да се постигне само в този формат и затова го казвам.

А как ще се яви вашата партия на избори - заедно или в коалиция?

Нека да дойдат изборите и ще преценим, кое е най-добре и за партията и за бъдещите коалиционни партньори, защото всички са узрели вече, че следващото правителство ще бъде коалиционно.

Как ще коментирате обвиненията, че сте отметнали от обещанието си, дадено между двата тура на изборите?

Ако четете точно обещанието ми, дадено между двата тура на изборите, ще видите, че абсолютно категорично, че спазвам това, което съм казал тогава.

Аз заявих, че в новото мнозинство в столичния парламент не участва НДСВ и това не съм го казал аз, а са го казали избирателите със гласуването си, защото НДСВ не събра достатъчно гласове, за да има група в СОС. Нищо повече.

НДСВ не влизат в мнозинството, знаете че имаме спорове с тях. Те обаче гласуваха за СДС и подкрепиха председателя на Общинския съвет, издигнат от СДС.

Така че специално в София, първият факт за обща позиция между СДС и НДСВ е безспорен и това е подкрепата за Владимир Кисьов.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?