Софиянски нямал имунитет като евродепутат

Стефан Софиянски няма имунитет в качеството си на евродепутат, заяви в сряда преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Борис Велчев. Той обясни пред журналисти, че това показал анализа на Софийската градска прокуратура по две от делата срещу бившия кмет на столицата, сега депутат от Съюза на свободните демократи и представител на България в Европейския парламент.

В случая обаче въпросът за имунитета на Софиянски не зависи от прокуратурата, а от Софийски градски съд, пред които е висящо делото за "Милениум център". То беше отложено именно заради това да се изясни дали Софиянски в качеството си на депутат от европарламента има имунитет.

Сега съдът трябва да прецени дали да уважи доводите  на прокуратурата или на защитата на Софиянски.

Главният прокурор заяви, че ако съдът спре производството по делото заради наличието на имунитет, прокуратурата трябва да прецени дали да иска имунитета сега или да изчака да минат изборите за български евродепутати.

Софиянски може и да не бъде номиниран за представител в Европарламента и тогава по естествен път ще се реши въпросът с имунитета му

Велчев уточни, че по всяка вероятност ще поиска свалянето на имунитета, ако Софиянски има такъв.

Според него евродепутатите не биха могли да се скрият зад имунитетите си, тъй като и там се прилага процедура за сваляне на имунитет.

Споделяне

Още от България