Софиянски опря до държавата за решаване на проблема с боклуците

Преговорите за сметището на София между Столична община и протестиращите пети ден жители на квартал Суходол отново са в задънена улица. В сряда около обяд инициативният комитет на протестиращите връчи на кметството ултиматум за незабавно прекратяване на депонирането на отпадъци в Суходол. Кметството и председателят на СОС Владимир Кисьов отговориха с декларация, в която поемат ангажимент до октомври 2005 г. да спре извозването на боклуци в Суходол, да се прекрати незабавно преминаването на тежки камиони през квартала и да се финансира ремонта на повредените от трафика улици.

Декларацията ще се гласува на утрешното заседание на Столичния общински съвет, като управата на София обещава на суходолци техни хора да контролират изпълнението ѝ.

Въпреки това, и след завършилата късно в сряда среща хората, преграждащи пътя към сметището, останаха на барикадите. Ако до полунощ камионите с отпадъци не тръгнат, София е заплашена от епидемия, заяви Владимир Кисьов. Въпреки опасността обаче, от Столична община все още не желаят да прибягват до крайни мерки и да поискат от прокуратурата разрешение за полицейска намеса, която да осигури достъп до депото. Разчитаме да постигнем мирни договорки, заявиха от "Московка" 33.

Вадят резервни контейнери и найлонови чували

От общината разпоредиха на фирмите концесионери, отговарящи за сметоизвозването, да извадят всички резервни контейнери и да ги поставят до препълнените вече кофи за боклук в центъра и кварталите на столицата. За събиране на разпилените в последните дни отпадъци ще бъдат пуснати в действие над 3 хиляди чувала, останали от пролетното почистване на София, съобщи началникът на столичния инспекторат Илия Велчев. Близо 50 безработни ще пакетират разхвърляните боклуци, за да могат по-лесно да бъдат извозени, допълни той.

Извън това временно разрешение на проблема, от кметството на София изготвиха проекторешение за преговори с правителството за съвместно изграждане на нова инсталация за преработка и унищожаване на битовите отпадъци на територията на Столична община. То трябва да се разгледа и одобри на сесията на Общинския съвет в четвъртък.

Смесено общинско-държавно дружество ще експлоатира бъдещата площадка

София може да участва в подобен джойнт венчър чрез апортиране на свои имоти, включително и да поеме ангажимент за изграждане на инфраструктура и комуникации, пише в проекторешението. От "Московска" 33 може да участват и с парична вноска в рамките на бюджетните си възможности. В случай, че стойността на правителствените ангажименти превишава тази на общинските, в бъдещото дружество държавата ще има мажоритарен дял.

Това е интересна идея, коментира пред Mediapool Маноела Георгиева, зам.-министър на околната среда и водите.

Ако общината обаче иска по този начин да прехвърли на държавата отговорността по избора на площадката, това няма да стане, отсече тя. Законово е предвидено местната власт да проведе процедурите по избор на мястото за депониране на битовите отпадъци, заяви зам.-министърът. По думите ѝ досега общината е правила няколко опита да избере място за бъдещо сметище, но след граждански протести е спирала процедурата.

Интересно е също защо досега Столична община не се е възползвала от възможностите за финансиране, които предлага Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), допълни Георгиева. Над 80 % от предоставяните безвъзмездно средства от ПУДООС са именно за проекти в областта на сметосъбирането. Софийското кметство е наясно с финансиращите механизми, защото има подкрепени по тях проекти - за изграждане на колектора в Горубляне, за подмяна на автомобилния парк на градския транспорт и др., каза зам.-министърът.

Държавата може да предостави помощ и като придвижи проект за бъдещо регионално депо за финансиране по ИСПА или по Кохезионните фондове на Европейския съюз, коментира Маноела Георгиева.

Одобрението на проекта от Европейската комисия и последващите тръжни процедури по избор на изпълнител обаче са доста бавни, сочи практиката. Все пак те със сигурност ще се вместят до периода до 31 декември 2014 г., след който, според евродирективите за депониране на отпадъци, у нас трябва да действат само модерни регионални сметища, оборудвани с инсталации за пресоване и преработка на боклука.

Софиянци имат правото да съдят общината

Кметството не изпълнява ангажиментите си по сметосъбирането и извозването на боклуците. А софиянци плащат съответната такса. Хората имат право да подават съдебни искове срещу Столична община. Това заяви общинският съветник от групата на БСП Евтим Евтимов в сутрешното предаване на БТВ. Според него общината не бива да прехвърля задълженията си на металургичния комбинат "Кремиковци". Освен това градската управа няма пари в бюджета си за изграждането на завод за преработка на отпадъците, допълни Евтимов.

Арсенова плаши със зараза на Балканите

Гражданите на Суходол имат законното право да протестират, но то вече премина границата на незаконността. Хората трябва да знаят, че продължаващото струпване на боклуците в София представлява опасност за града, страната и дори съседните нам държави, коментира министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова пред Дарик радио.

След срещата на протестиращите от Суходол и шефа на СОС Владимир Кисьов БТА предаде, че част от гражданите на Суходол, присъствали на разговора, били съгласни с предложенията на столичната управа. Те се оплакали, че отскоро в редиците им имало външни хора, които създавали допълнително напрежение.

По думите на екоминистъра, ако общината реши да затвори предсрочно сметището, тя може да депонира отпадъците само на лицензираните площадки, отговарящи на европейските екоизисквания. Такива са депата в Горна Малина и Мизия, Враца, каза Арсенова. Тя обаче отбеляза, че сметището в Суходол също отговаря на изискванията, има лиценз и капацитет за работа до края на 2005 г., а при въвеждане на разделното събиране на боклука, депото би имало и по-дълъг живот.

При всички положения обаче кметството бързо трябва да предложи нова площадка и нова технология за изграждането на сметище, за да се реши трайно проблема с боклуците на София, посочи Арсенова.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?