Софиянски покани немски фирми в строежа на завод за твърди отпадъци

Столичният кмет Стефан Софиянски отпарви покана към немски компании от провинция Баден Вюртемберг могат да инвестират в проекти от инфраструктурата, екология, топлоснабдяването и строителството на търговски център на територията на столичната община. Софиянски участва в българо-германска кооперационна борса, организирана от представителството на Германската икономика в България. В нея участват 18 германски фирми и над 100 български компании.

Софиянски припомни, че в момента тече тръжна процедура за изграждане на още 3 метростанции, стойността на проекта е по 34 млн.долара. Предстои изграждането на завод за третиране на твърди битови отпадъци, където инвестицията ще е около 150 млн.евро. Фирма от германската провинция Баден Вюртемберг е един от тримата кандидати за мениджмънд на софийската "Топлофикация" по проекта за отделяне на производството, преноса и разпределението на топлоенергия.

Около 200 млн.евро, по предварителни оценки, ще струва строителството на комбиниран търговски и развлекателен център край ул."Опълченска", припомни Софиянски.

По данни на германското посолство, стокообменът между Германия и България за първата половина на 2003 г. бележи ръст от 10 на сто, а българският износ - от 5 на сто. През миналата година българо-германският стокообмен е бил в размер на 1,9 млрд. евро. Износът само на провинция Баден Вюртемберг за 2002 г. е на стойност около 100 млрд.евро.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?