Софиянски предаден от своите за Общинска банка

Броени месеци преди парламентарните избори, общинската група на ССД на Стефан Софиянски в столичния парламент се разцепи. Това стана в деня, когато Столичният общински съвет (СОС) бламира Софиянски и реши да продаде целия си дял в Общинска банка. Първата версия за разцепването на ССД-групата веднага бе свързана с банката. Според друга обаче зад трусовете сред хората на Стефан Софиянски стоят икономически интереси на Антоан Николов и "Гергьовден".

При гласуването за общинска банка в СОС, шестима съветници от партията на Софиянски не подкрепиха своя лидер, който настояваше общината да запази дял в трезора. Веднага след това те обявиха, че се отделят в самостоятелна група, но същевременно се заклеха във вярност на Софиянски и заявиха, че няма да напускат партията Съюз на свободните демократи (ССД). Те не могат да бъдат и изключени, тъй като партийният устав не предвижда такава процедура.

Сега ССД остава с девет общински съветници. Това е втората разцепила се политическа сила в СОС за малко повече от година, след като преди няколко месеца шестима напуснаха СДС, обособявайки група на Демократи за силна България.

Само 8 съветници подкрепиха кмета

Начело на отцепниците от ССД е бившият шеф на групата Пламен Илиев, който заедно със Стефан Иванов от СДС и Станимир Зашев от "Гергьовден" внесе предложението кметството да продаде на един инвеститор всичките си 80.5% акции в Общинска банка, притежавани от общината и от нейни дружества. Стефан Софиянски настояваше общината да запази дялово участие. Той обаче бе подкрепен само от 8 общински съветници. Сред тях бе и шефът на общинската бюджетна комисия Иван Нейков (СДС), гласувал обратно на общата воля на сините в местния парламент.

Освен Пламен Илиев, 15-членната досега група на ССД напуснаха Орлин Иванов, Стефан Ботев, Славчо Шалев, Румяна Ангелова и Атанас Медникаров.

Пламен Илиев отказа да коментира какви са мотивите на шестимата и само изчете предварително подготвена декларация. В нея се заявява, че членовете от новосъздадената група Демократи за София ще отхвърлят всякакъв външен натиск върху техния вот и няма да участват в безпринципни коалиции и договорки.

Членове на ССД искат оставката на отцепниците

Отцепниците от столичната общинска група на Съюза на свободните демократи бяха порицани в декларация на председателите на клубове и членове на председателския съвет на ССД. Те осъдиха "подмяната на вота на избирателите, извършена от съветниците, напуснали групата на ССД в общината".

В декларацията пише още, че "членовете и симпатизантите на ССД, работихме активно по време на кампанията, за да има силна и единна група съветници от ССД. Всички гласувахме за листата на ССД и нито един за т. нар. Демократи за София".

Политическо предателство е напускането на групата на ССД в този труден за всички софиянци и за управлението на София момент - непосредствено преди решаването на кризата в Суходол, се заявява в документа. В него се настоява още напусналите групата на ССД съветници да се оттеглят от Столичния общински съвет.

Отцепилите се: Оказваха ни натиск

Илиев отказа да уточни кой и за какво се е опитвал да им окаже натиск. Макар че се отделиха от групата на кмета, в декларацията си шестимата заявяват подкрепа за действията на Стефан Софиянски като кмет и за програмата за управление на столицата.

Отцепването на шестимата веднага бе свързано с току що гласуваното решение за продажбата на Общинска банка. В публичното пространство се появи името на шефа на финансовата институция Любомир Павлов като заинтересован да събере гласове в подкрепа на тезата на кмета за запазване на общински дял в банката.

Пред Мediapool обаче от Общинска банка приветстваха решението на СОС за приватизация на целия 80.5 % дял в трезора и допълниха, че това е трябвало да стане отдавна.

Зам.- председателят на СОС проф. Милан Миланов, член на ръководството на ССД, определи постъпката на шестимата като неморална и подменяща вота на софиянци, гласували за Софиянски и ССД.

Според източници от Съюза на свободните демократи, зад разцеплението стоят бизнес интереси, свързани с бившия шеф на СОС Антоан Николов и наследилото го политическо движение "Гергьовден". Според същите източници, Общинска банка е само поводът - отделянето на шестимата се очаквало от няколко месеца и за това имало по-сериозни причини, свързани с други икономически интереси. Явно тези съветници виждат в обособяването си по-добри перспективи за политическо брокерство и възможност да влизат в различни политически конфигурации в зависимост от личните си интереси, са част от коментарите на техни съпартийци.

Общината няма да запази дял в банката

Преди неочакваната на пръв поглед политическа развръзка в СОС, със сразяващо мнозинство съветниците отхвърлиха визията на кмета Софиянски за Общинска банка. Решението на СОС е да се обяви процедура за продажбата на целия пакет от 80.5 на сто акции, притежавани от общината и от нейни дружества.

Според вносителя на доклада Пламен Илиев - оглавил новата група - само 75 на сто от капитала на Общинска банка плюс една акция могат да привлекат вниманието на стратегически инвеститор, от какъвто се нуждае трезора, за да се развива. Причината е, че според устава на дружеството, решенията се приемат с мнозинство от 3/4. Няма смисъл общината да запазва в банката миноритарен дял, който да се обезцени и който фактически не позволява участието ѝ в управлението на трезора, аргументира Илиев своето несъгласие с тезата на политическия си лидер Софиянски, че Столична община трябва да запази дял.

Според Стефан Софиянски, ако се продаде целия пакет от 1.65 млн. акции, държани от общината и дружествата ѝ, това ще се отрази негативно върху кредитния рейтинг на столицата, даден ѝ от Стандарт енд Пуърс. Банката е незаменима част от рейтинга на общината и продажбата ѝ ще влоши инвестиционния климат в града, каза градоначалникът. Той се опита да прокара решение, в което да се впише, че общината продава до 80.5 % от банката, като точният дял да се реши по-късно, въз основа на преценката на консултанта, който ще извърши дю дилиджънса на дружеството. Според кмета, ако общината запази участие, цената на банката ще се вдигне. Аргументите му обаче не повлияха решението на съветниците.

Те игнорираха и последвалото предупреждение на Софиянски да не се открива едновременно с процедурата по продажбата на Общинска банка и процедура по търсенето на финансова институция, която за в бъдеще да обслужва парите на кметството. Според кмета това би провалило евентуална сделка за трезора, тъй като инвеститорите биха се стреснали от изтеглянето на сериозната сума, от която се печелят такси по обслужването ѝ. Съветниците обаче одобриха и решението да започне търсене на нова обслужваща банка.

Споделяне

Още от Бизнес