Софиянски предпочита царя за премиер пред Станишев

Съюзът на свободните демократи на Стефан Софиянски се обяви против вота на доверие, който БСП иска за правителството на Симеон Сакскобургготски заради "социалната му безотговорност".

Ако трябва да се избира кой да бъде премиер на България - Станишев или Сакскобургготски, то в този случай ССД предпочита царя, заяви Софиянски на заседание на Политическия съвет в Ямбол.

Позицията на ССД е, че за една дясноцентристка партия е невъзможно каквото и да е сътрудничество с БСП. Още по-малко пък да подкрепя PR акции на БСП, провеждани броени дни преди официалното приемане на България в НАТО, се казва в съобщение за заседанието на свободните демократи.

Според ССД искането на вот на недоверие в този момент показва, че БСП работи срещу основен приоритет на България, какъвто е членството в НАТО, и че е нереформирана партия.

Свободните демократи смятат, че чрез искания вот на недоверие БСП търси отвличане на вниманието от собствените и проблеми, свързани с Петролгейт и подкрепата и за режима на диктатора Саддам Хюсеин в Ирак.

Внесеният на 4 март вот на недоверие няма шанс да мине, въпреки разногласията сред управляващото мнозинство. Дебатите вероятно ще бъдат на 10 или 11 март.

Вотът ще бъде подкрепен от 11-те депутати в новата ПГ, която създадоха депутатите от БЗНС-НС и Демократическата партия заедно с независими от НИЕ и СДС.

Срещу правителството ще гласуват и депутати от ПГ на ОДС, начело с Екатерина Михайлова. Според тях не било важно кой иска вота и с какви мотиви, позицията им била, че това правителство е вредно.

Все още не е ясно каква позиция ще заеме ПГ на СДС, в който членуват 13 депутати. Никола Николов заяви в петък, че "мотивите наистина не са съдържателни", че БСП използва вота за вътрешнопартийна употреба, а от трета страна той е "начин да се сондират позициите на всяка една от политическите сили в парламента".

"Няма реални аргументи за вота на БСП, защото в момента държавата не появява социална безотговорност, заяви министърът на труда и социална политика Христина Христова по Би Ти Ви. Според нея хората, които нямат образование и квалификация сега не могат да си намерят работа, защото някой не си е свършил работата преди 15-20 години.

Тя повтори, че пенсиите и плащанията на бюджета нараснаха. Социологическите проучвания показват, че хората, които са се смятали за крайно бедни, намаляват, каза още Христова.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: