Софиянски преодоля опитите на прокуратурата да го държи извън кметството

Столичният кмет Стефан Софиянски окончателно преодоля досегашните опити на прокуратурата да го отстрани временно от поста и засега остава в сградата на "Московска"33. В четвъртък Апелативният съд окончателно отхвърли искането на обвинителите срещу кмета по делото за бизнес центъра на ул. "Гурко"1.

Това е третото и засега последно дело на прокуратурата срещу Софиянски. От май т.г. досега столичният кмет бе обвинен за смесеното дружество за Централни Хали, за "Милениум център" и за бизнес центъра на "Гурко". И по трите прокурорите поискаха кмета да бъде отстранен от поста си, докато тече разследването с мотива, че може да попречи. Съдът прие аргументите на магистратите само по първото дело - за Халите, заради което от средата на май до средата на юли Софиянски бе извън кметството, а функциите му временно изпълняваше неговия заместник Минко Герджиков.

Разследването за Халите засега е единственото, по което прокуратурата вече е внесла в съда обвинителен акт срещу Стефан Софиянски. Това стана само седмица, след като съдът възстанови кмета на поста му след 2-месечно отсъствие.

Другите две дела - за "Милениум център" и за бизнес центъра на "Гурко", все още са в досъдебна фаза. И по двете магистратите отказаха да отстранят Софиянски, докато тече следствието, с аргумента че кметството оказва цялото необходимо съдействие на разследващите органи. Същият мотив бе изтъкнат и в днешното решение на Апелативния съд, според когото всички документи, изискани от разследващите органи, са били надлежно представени от Столичната община.

Финала на предварителния си двубой с прокуратурата, който засега Софиянски печели с 2:1, столичният кмет коментира с думите, че тези решения на съда ще дадат необходимото самочувствие на неговите колеги кметове да продължат да вършат добре работата си.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?