Софиянски се оправдава пред посланик Пардю

Столичният кмет Стефан Софиянски се оправда с действащото законодателство и съдебните решения за реституция, че зелените площи в столицата се превръщат масово в автомивки, паркинги и заведения.

В писмо до кмета от вторник посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю защити градинките и посочи, че общината непрозрачно и в ущърб на кварталите променя предназначението на големите софийски паркове и зелените площи между блоковете. Парадоксално, но дипломатът единствен откликна на сигналите, подадени от 10 граждански сдружения, че публичната общинска собственост е актувана по престъпен начин като частна и се руши с участието на общинската и държавна администрация в столицата.

Софиянски се оправда със закона

Кметът Софиянски смята обаче, че застрояването на тези площи и измененията в градоустройствения план се дължали в много голяма степен на сегашното законодателство. Той заяви още, че реституцията на тези площи се осъществява чрез съдебната власт.

Софиянски декларира, че подкрепя изводите, направени от посланика на САЩ Джеймс Пардю и адмирира инициативата на Американската агенция за международно развитие да организира кръгла маса за опазването на зелените площи.

В писмо си до управителя на област София - град, кмета, председателя на Столичния общински съвет и главния архитект, посланик Пардю посочва, че той и представителите на гражданските сдруженията искат да се срещнат с местните власти в София, за да обсъдят позициите си.

"Границите, правният статут и правото на собственост върху земята на големите софийски паркове и зелените площи между блоковете не са ясно дефинирани, получават се промени в целите на ползването им, като този процес не е прозрачен за обществеността", пише посланикът. Съществуващият софийски градски план е предмет на частични промени, без да се отчитат и пазят интересите на кварталите. Пардю напомни също, че правителството на САЩ е предоставило повече от 10 милиона долара на България през последните 12 години за опазване на националните паркове и развитие на екологичното разнообразие.

Безспорно са необходими промени в закона, но те не са от компетенцията на Столична община, заяви Софиянски пред Mediapool като подкрепи позицията на Пардю, че "има неотложна необходимост от законодателни промени във връзка с опазването на парковете, градините и зелените площи на София".

Депутати готвят законодателни промени

Депутатката Марина Дикова и група нейни колеги от НДСВ междувременно са внесли в дневния ред на парламента за тази седмица предложение за промяна в Закона за устройството на територията, според която по регулационен план на общината се указват зелените площи и междублоковите пространства и се забранява застрояването им. Изключения са възможни само за детски площадки, предвиждат поправките.

Според Борислав Борисов от НДСВ, който е член на комисията по местно самоуправление, тази поправка е напълно достатъчна, за да се прекратят злоупотребите.

Реституирането на имоти в паркове и градини също трябва да се съобразява с този режим, а собствениците на реституирани имоти в шестмесечен срок от влизането на промените в сила ще могат да поискат заплащане на имотите си от общинските съвети.

Вносителите мотивират промените с все по-драстичните примери на застрояване - например изграждането на кооперация в Морската градина във Варна, както и в парка в Русе. Целта е, където има градина, да остане, независимо какви реституции вървят там. В момента също е забранено да се строи в парковете, но има изключение, което позволява с решение на общинските съвети да се променя статутът на тази територия, което се е превърнало в практика, твърдят авторите на законопроекта.

Отделно от предложението на НДСВ, работна група подготвя промени в закона за устройството на територията, които ще внесе до края на юни в деловодството на парламента. Това заявиха пред Mediapool нововремците Борислав Цеков и Румяна Георгиева, които са в работната група. Промените се готвят съвместно с представители на Управление "Архитектура и градоустройство" на Столична община и неправителствени организации.

Народни представители от "Новото време" имаха среща преди дни с представители на гражданските сдружения, които поискаха парламентът да наложи мораториум строителството в междублоковите пространства, зелените площи, детските и спортните площадки.

Според Борислав Цеков основно трябва да се помисли за приемане на Закон за подробния градоустройствен план на София и да се промени закона за устройството на териториите така, че междублоковите пространства и зелените площи да бъдат обявени за публична общинска собственост. Цеков посочи, че докато с години се водят съдебни спорове за терени през това време зелените площи се застрояват с бензиностанции и паркинги и така се унищожават.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?