Софиянски се отрече от НДСВ, СДС го подкрепи

Софиянски се отрече от НДСВ, а ръководството на СДС призова членовете и симпатизантите си да го подкрепят на втория тур за кметското място в София. Това стана ясно след днешната среща на Стефан Софиянски и Надежда Михайлова в централата на "Раковски"134, на която присъстваха и ръководствата на СДС и ССД.

Докато траеше разговора между двамата лидери, пред партийната централа се вихреше разгорещен спор между 20-ина сини симпатизанти, дали трябва да се гласува за Софиянски или не. Критиците на досегашния кмет викаха "по-добре комунист, отколкото клиентелист", други бяха непреклонни "гласуваме за Софиянски, кмет- комунист само през трупа ни", а трети просто споделяха, че няма да гласуват. Наложи се охраната на Раковски 134 да пази Софиянски на излизане от тълпата, която го изпрати едновременно и с освирквания, и с викове "единство".

Близо час след срещата, в присъствието на целия НИС на СДС, Михайлова прочете декларация, с която ръководството на партията определи вота за Софиянски като естествен избор и призова в неделя да се гласува за него. Лидерът на СДС и членовете на НИС напуснаха залата за пресконференции, без да дадат възможност за журналистически въпроси. Според източници на Mediapool, целият НИС е бил единодушен в подкрепата за Софиянски.

Надежда Михайлова подчерта, че Софиянски е приел и трите принципни условия, които са му били поставени от ръководството на синята партия. Първото било мнозинството в бъдещия столичен общински съвет да не включва представителите на НДСВ и БСП. Стефан Софиянски каза "да", заяви Михайлова.

П. Стоянов и Ф. Димитров също призоваха да се гласува за Софиянски

Стефан Софиянски трябва да бъде подкрепен на втория тур на изборите, заяви бившият държавен глава Петър Стоянов. Той прогнозира, че картината "ляво-дясно-център" ще бъде променена след втория тур на изборите. Хората, които гласуваха срещу Софиянски и за Стоян Александров, искат БСП да се върне във властта, каза още Стоянов и добави, че тези хора, които стоят зад Александров в лицето на БСП, не отдават значение за мениджърските му качества.

За мен Стоян Александров е носител на едно комунистическо управление и ако стане кмет, ще бъде такъв, коментира бившият премиер Филип Димитров. Той заяви, че 90 000 седесари ще определят дали да бъде Стоян Александров или Стефан Софиянски кмет на София и добави, че БСП могат да говорят за превъзходство едва тогава, когато спечелят столицата. По повод подкрепата на СДС за Стефан Софиянски на балотажа в неделя, Филип Димитров изрази мнение, че Надежда Михайлова се е ангажирала с една "позиция, която тя в момента преодолява".

Вторият ни въпрос беше за неговото отношение към управлението на Симеон Сакскобургготски. Стефан Софиянски прие оценката ни за правителството на НДСВ и необходимостта от промяна на управлението в България чрез предсрочни избори, обяви Михайлова.

На трето място поставихме условия за стила и начина на ръководене на общината, заяви лидерът на СДС и добави, че Софиянски се е съгласил да се въведат условия за пълна прозрачност и механизми за контрол на работата на кмета и администрацията.

Стефан Софиянски прие всички наши предложения, принципни позиции и оценки на СДС, затова аз и ръководството партията призоваваме симпатизантите на съюза да спрат с гласа настъплението на БСП към властта, обяви лидерът на СДС. Естественият избор е в полза на Софиянски, добави Михайлова.

Преди нея, на излизане от централата на "Раковски"134 Софиянски каза, че с днешната среща между ръководствата на СДС и ССД са били уточнени принципите за начина на работа на бъдещия общински съвет за следващите четири години. Освен това е било формирано и първото мнозинство от 31 общински съветници в столицата.

По-късно през деня Софиянски разговаря с лидерите на БЗНС-Народен съюз, Демократическата партия и движение "Гергьовден" , които се присъединиха към сформираното вече мнозинство между СДС и ССД в Общинския съвет. След разговора си с Анастасия Мозер, Александър Праматарски и Станимир Зашев, Софиянски обяви, че мнозинството събира вече 38 души общински съветници - толкова, колкото имаше и ОДС в предишния СОС.

Няколко часа по-късно Политическият съвет на коалиция "Гергьовден - БЗНС-Народен съюз - Демократическа партия" реши да призове хората си да излязат да гласуват в неделя и да подкрепят Стефан Софиянски. За подкрепа на Софиянски на балотажа призоваха и от ВМРО.

Освен че в дясната коалиция в СОС няма да влязат представителите на БСП, Софиянски потвърди, че оттам са изключени и общинарите на НДСВ. Не мога да се коалирам с хора, които по време на предизборната кампания изразиха толкова негативно отношение към мене, заяви кметът, визирайки изявленията на кандидат-общинарите на НДСВ.

Отричането си от НДСВ Софиянски постави и в контекста на отношението между централната и местната власт. За тези две години НДСВ показа, че не работи добре с местната власт и ако управлението не промени отношението си към местното самоуправление, ще отидем на предсрочни избори, заяви той.

Един от най-големите упреци към Софиянски от страна на СДС през последните две години беше свързан с призива му от 2001 г. за коалиране с НДСВ, който беше в противоречие с официалната позиция на СДС да остане в опозиция.

Споделяне

Още от България