Софиянски се самопокани в нов царски кабинет

Лидерът на Съюза на свободните демократи (ССД) Стефан Софиянски поиска от премиера да състави до зимата ново правителство с експерти, излъчени от НДСВ, СДС, ССД и ДПС. Второто Национално събрание на свободните демократи се обяви против предсрочни парламентарни избори, защото липсва алтернатива на настоящото управление, а един извънреден вот можел да доведе БСП на власт и България да загуби доверие отвън.

Софиянски отрече да е коментирал идеята си за нов кабинет с царя или със СДС, чийто Национален съвет се обяви на 13 май за сваляне на Симеон и предсрочни парламентарни избори.

"За мен първото и важното е да получа подкрепата на ССД, сега я имам - видяхте пълното единомислие на хората в залата", каза лидерът пред журналисти след края на двудневния форум.

Политическата декларация, с която ССД се обяви против предсрочни избори и за ново правителство, беше приета без дебат, но с ръкопляскания - просто лидерът я прочете от трибуната. Само един делегат поиска допълнение към текста - по въпроса за организираната престъпност.

Експертен кабинет с по-широка политическа подкрепа

Стефан Софиянски очерта профила на новия царски кабинет - "с едно по-широко парламентарно мнозинство, по-близо до експертен кабинет, отколкото до политически - само това ще отговори на очакванията на хората".

В политически си доклад лидерът заяви, че хората са недоволни и разочаровани, липсва алтернатива на управлението в лицето на опозицията, липсва и промяна в поведението на политическите партии. Той посочи като изход създаването на ново правителство и мнозинство, което да изкара след избори и пълен мандат управление.

На въпрос на Мediapool колко министри от партията си вижда в новия кабинет, Софиянски отговори: "Нито един не искам да влиза в новия кабинет. За министри не сме говорили, виждате - година и половина живеем без министри и се чувстваме много добре". На повторен въпрос от репортери дали иска "свои хора в кабинета", Софиянски каза: "Това не е задължително условие - ако има такъв кабинет, ако ни се предложи експертно участие, бихме могли - стига да бъдат харесани хората, но това изобщо не е условие".

Запитан кой министър трябва да си ходи от правителството, лидерът на ССД не даде директен отговор, защото не той съставял кабинета, а посочи нерешените проблеми и "тезите", около които да се обедини новото дясно-центристко правителство.

Софиянски поиска "да се атакува увеличаването на заетостта с много по-бързо усвояване на инвестициите". Той посочи като проблем слабото усвояване на парите по предприсъединителните фондове на ЕС. Поиска да се изведе агенция на външната търговия, за да се подготви българската икономика за единния европейски пазар.

"Да има ясна политика за износа и много по-добра вътрешна икономическа политика", настояват ССД. Трябва ни силна проектна готовност, много бързо усвояване на фондовете", посочи Софиянски и допълни, че това можело да стане не чрез повече политици в правителството, а чрез повече професионалисти.

"Това би обединило и сега разделеното дясно.центристко пространство, мисля че България може да постигне в следващите две години този успех, който да гарантира на дясно - центристките сили победа на следващите избори", каза Софиянски.

Запитан какво ще прави, ако премиерът отново не приеме поредните съвети за нов кабинет, Софиянски отговори, че ССД ще се съсредоточи върху работата за местните избори, за да може със спечеления обществен ресурс след това, ако е необходимо ще заеме по-категорични позиции.

На въпрос трябва ли СДС да има представител в новото правителство, Софиянски отговори "нека да има експерти, подкрепени от СДС - какво лошо има". Запитан дали е възможно това, при положение, че сините отказват участие във властта в рамките на този парламент, лидерът на ССД отговори, че не зависи от него, но това участие било разумно.

По повод желанието на СДС да бъде водеща партия в дясното пространство, Софиянски заяви - "да бъде, но да има коалиция".

Софиянски: Аз съм кандидат на ССД

Днес за първи път Стефан Софиянски призна, че е кандидат за кмет на София като лидер на ССД - до този момент той твърдеше, че се кандидатира като "кметът" на столицата. Софиянски заяви пред Второто национално събрание, че жълто-сините ще бъдат "категорични победители в София".

Диляна Грозданова, секретар по вътрешната политика на ССД и председател на изборния щаб заяви пред форума, че основната задача в столицата е да не се допуска победа на ляв кандидат за кмет.

54% от седесарите били готови да подкрепят Софиянски

Според социологическо проучване, поръчано от ССД, 54% от седесарите биха гласували за Стефан Софиянски. Данните сочат, че само той можел да пребори една силна харизматична личност от ляво при евентуален балотаж в столицата - 43% щял да получи Софиянски, ако срещу себе си имал фигура от типа на Стефан Данаилов, който щял да събере едва 8%. Ако Пламен Орешарски е кандидатът на СДС, би загубил срещу Данаилов на балотаж в съотношение 17 срещу 20 процента.

Данните сочат още, че 57% от избирателите сега не искат предсрочни избори, а 32% искат смени на министри. Това е един от аргументите на ССД да не иска предсрочни парламентарни избори.

За ССД биха гласували 2,8% при евентуален предсрочен вот, при една избирателна активност между 50-60%. Ако активността спадне под 51%, тогава хората на Софиянски биха взели 4,7-5% подкрепа. Диляна Грозданова посочи, че общинските листи на ССД могат да получат подкрепа 8-9% на местния вот, ако участието на избирателите е под 50-55%.

Водачът на софийската листа от общински съветници на ССД Асен Дюлгеров заяви, че сред номинираните свободни демократи за местната власт няма сътрудници на бившата ДС и няма кредитни милионери. На въпрос на Мediapool как са проверили кандидатите си при положение, че царят закри архивите на ДС, Стефан Софиянски отговори - " всички кандидати са подписали декларации, нямам намерение да ги проверявам, аз им вярвам".

Столичният кмет отрече да преговоря с НДСВ и СДС за подкрепа на неговата кандидатура в столицата. Той "изваждал пред скоби" търсенето на сътрудничество за сформирането на десни коалиции по места. Всеки резултат на местния вот ССД ще смята за успех, тъй като за първи път се явява на избори.

ССД отчете отлив на членове и партийна енергия

Второто Национално събрание на ССД отчете на 524 ден от учредяването на партията отлив на членове и енергия. Главната причина за това била липсата на партийна доктрина и липсата на ясни политически послания към обществото по актуалните събития. По време на кратката дискусия по програмната декларация за местните избори в събота беше поставен въпросът за "компромиса за обединението на дясното пространство и какво се разбира под дясно". Софиянски отговори - обединение е необходимо, за да не бъде допусната БСП във властта.

Програмната декларация на партията за местните избори - "От хората, чрез хората и за хората" беше също приета с ръкопляскания. В текста се казва, че ССД иска местното финансиране да бъде основано на приходи от Данък общ доход на физическите лица, основан на семейното подоходно облагане, от Данък недвижимо имущество, от такси услуги за транспорт, сметосъбиране, детски градини, от директен достъп до международни проекти с подкрепата на ЕС за развитие на местната инфраструктура и от субсидии, които обаче няма да засегнат свободата на местната власт. Свободните демократи искат децентрализацията "от заклинание" да стане реална.

На форума беше изнесен подробен отчет за свършеното от Бизнес-информационния офис на ССД. Офисът е уникална партийна структура, която извършва консултантско-посреднически услуги за частните фирми на членове на ССД. Столичният кмет отрече пред Мediapool това да е партийна клиентела, защото офисът подпомагал развитието на малкия и среден бизнес и анализирал проблемите пред българските предприемачи. Офисът има вече подписани споразумения със Столична община и с община Пловдив за реализиране на инициативи на браншовата организация от леката промишленост.

Националното събрание на ССД започна в събота следобед с концерт в зала "България". На форума не бяха поканени представители от други политически сили, защото конференцията имала "работен характер". Единствените гости бяха чуждестранни от Християн-социалния съюз на Бавария - министърът на науката, изследванията и културата Ханс Цеетмейер и генералният секретар на фондация "Ханс Зайлер". Те пожелаха "сила, динамика и успех" на ССД на местния вот и победа за Софиянски, комуто "имали винаги доверие".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: