Софиянски ще иска нова експертиза за цената на Халите

Кметът на София Стефан Софиянски обяви, че ще иска нова експертиза за цената на Централни Хали, заради която е подсъдим.

На 13 септември първото дело по случая бе отложено за 8 ноември т.г. Състав на Софийски градски съд не даде ход на процеса, заради неспазен седемдневен срок за връчване на обвинителния акт за подготовка на защитата. Софиянски е получил препис от него на 9 септември.

Стефан Софиянски е обвинен за престъпление по служба, извършено през 1998 г. при създаването на акционерното дружество "Централни хали" АД. Наложена му е парична гаранция от 10 000 лв. и забрана да ползва задграничния си паспорт.

Обвинителният акт е от 24 страници. Основното обвинение срещу кмета е за продажба на сградата и терена на халите на израелската фирма "Ащром" за 400 пъти по-ниска цена.

Обвинителният акт е нелогичен, коментира след заседанието на съда Стефан Софиянски, цитиран от Дарик радио. В него, от една страна, се посочва, че халите в момента струват над 10 милиона евро, а от друга страна се твърди, че цената е занижена 400 пъти, което означава, че сега сградата трябва да бъде оценена на 4 милиарда евро, посочи столичният кмет. Той обяви, че ще иска нова експертиза за цената на сключената сделка и допълни, че има интерес случаят да приключи по-бързо.

С отлагането на делото се съгласи и прокурорът по делото Николай Любенов.

По делото подсъдима е и Антоанета Македонска, главен счетоводител на общината. В залата дойдоха зам.кметът по строителството Иван Гечев, главният юрист на СГО Юлия Ненкова, зам.кметът по образованието Богдан Стефанов. Заради нередовно призоваване за делото не се явиха бившият главен секретар на общината, а сега шеф на съветниците от ССД Асен Дюлгеров, зам.кметът по финансите Минко Герджиков, предишният шеф на СОС Антоан Николов.

В понеделник съдът потвърди разрешението Софиянски да пътува до Москва за международен форум на световните градове.

Срещу Софиянски се водят още две дела - за сделката с "Милениум център за Бизнес център на ул. "Гурко" 1.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?