Софиянски ще предоговаря концесиите за почистване на столицата

Кметът Стефан Софиянски да създаде работна група, която да предоговори с концесионерите условията за почистване на столицата. Юни е крайният срок за резултат от преговорите. Ако трите фирми - концесионери не се съгласят с новите условия, договорите може да се прекратят, обяви председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов, цитиран от Дарик радио.

В петък Кисьов и шефът на временната комисия за проучване на концесиите Иван Нейков от СДС представиха окончателния доклад, според който договорите за почистването на столицата не са сключени по най-добрия начин и задължително трябва да се предоговорят.

Необходимо е да се подобри услугата срещу парите, които столичната община дава на концесионерите, каза Кисьов. Между 50 и 70 млн.лв. са средствата, които общината плаща на фирмите по чистота годишно. Тези пари обаче не са защитени от обема на услугата, която се предлага, каза и Иван Нейков.

Комисията препоръчва да се предоговорят ценообразуването, концесионерите да представят годишен инвестиционен план, да дават отчети за направени инвестиции, да се предоговорят санкциите за неизпълнение на договорите, фирмите да поемат чистенето на междублоковите пространства, да се създадат и мобилни групи за спешни дейности по почистване.

Ако концесионерите не приемат тези предложения, договорите може да се прекратят.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?